WRC 9

Ještě jsem ani nedohrál WRC 8 a už jsem se pustil do hraní devátého dílu. Není to tak, že bych chtěl skákat z jedné hry na druhou, ale proto, že mi v tom u osmičky bránily technické problémy. Více si o nich řekneme v článku o WRC 8, kterou očekávám zanedlouho. Nicméně WRC 9. Tuto hru mají na starosti stejní tvůrci z Kylotonnu a jde tu vidět posun od minulého dílu. Alespoň ve verzi pro PS5. Tak se na to podíváme, protože desítka už taky klepe na dveře.

Na začátku vás uvítá podobné menu, jako v minulém díle. Stejný způsob, ale trochu lépe udělané. Standard, jdeme na kariéru. Tam opět můžete hrát od Junior WRC, přes WRC3, WRC2 a nakonec WRC. Osobně začínám vždy nejníže a postupně jdu výše. Rozhodně vás to pak motivuje k lepším výkonům. V nabídce máte dále klasický multiplayer, různé Time Trialy, výzvy, kluby, šampionáty atd. Uznávám, že tu pár věcí nových je, ale pro mě je ve hře nejdůležitější právě ta kariéra. Problém s online hrou je ten, že pokud si chcete zazávodit, buď už nebudete mít servery, nebo budete opravdu dlouho čekat alespoň na jednoho člověka. Kluby jsou zajímavé, vytvoříte si (nebo se někam přidáte) do klubu a v případě, že budete admin, budete vytvářet různé výzvy (okruhy, auta, počasí atd.). To není špatné, využíval jsem to ale až v dalším díle.

Samotná hra je skoro stejná, jako v minulém díle. Stejné servisní středisko, stejné výzvy, jen je tu o trochu více kladený i důraz na stará WRC auta. Popravdě, má to své kouzlo, když si zajezdíte s Focusem nebo Xsarou, které jste ve své době pozorovali v televizi, nebo s nimi hráli sérii Colin McRae Rally. Nicméně výzev tu není zas tak moc, mapy jsou skoro identické s předchozímí ročníky a liší se tak akorát v jiném počasí, nebo denní době. Na druhou stranu, hraní je zábavné, technická část propracovanější, více je využívaný PS5 ovladač DualSense a prostě vás to baví. V době hraní to byla podle mě nejlepší hra série, takže jsem jí věnoval hodně času, což se mi odměnilo platinovou trofejí.

Po technické stránce mi nepřijde, že by se hra nějak moc posunula. S nástupem PS5 je tu vidět více detailů, neopakují se chyby WRC 8, ale zase je tu problém s tím, že vše zní stejně a vypadá podobně. Pravda, využití reproduktoru a haptické odezvy jsou skvělé a baví mě to dodnes, nicméně to je možná jediná z těch větších inovací.

Souhlasím s tím, že se konečně licence předala někomu jinému, protože Kylotonn dostal sérii do rukou od pátého dílu a co se týče nějakých inovací, začaly až někdy kolem desátého dílu. Ano, chápu, že byli limitováni třeba specifikacemi PS4, ale hrát ty samé mapy bez větší inovace, už člověka celkem nudí. Na druhou stranu uznávám, že hra baví a pokud máte tento styl rádi, jen ji mohu doporučit.

Hodnocení: 8/10

Zveřejnit odpověď