Tomb Raider (2013)

Když se nad tím zamyslím, tak jsem hrál všechny Tomb Raidery včetně spin-offu, takže mám s čím porovnávat. Pravda je, že jsem dohrál pouze první díl, ale to hodlám napravit. Když se mi do rukou (na disk) v rámci PS Plus dostal restart této série, měl jsem důvod k tomu, abych byl skeptický. A nepomohlo tomu ani jméno autorky příběhu, dcery Terryho Pratchetta.

Příběh hry je situovaný do doby, kdy Lara Croft ještě nebyla slavnou archeoložkou po vzoru Indiana Jonese, ale jen dospívající dívkou, která má něco nastudováno. A během jedné plavby lodí došlo k neštěstí, loď se potopila a Lara se zachránila na pustém ostrově. No, zachránila… Probrala se v nějaké jeskyni s dalšími mrtvolami a podle toho, jak vypadaly,čekal Laru brzy stejný osud. Poté, co se zachránila i z jeskyně, zjistila, že ostrov není tak pustý a že na něm je zvěř, kterou začala lovit lukem a šípy, jako správný domorodec. Později se dozvídá, že není jediná, kdo se zachránil a společně s dalšími přeživšími musí najít cestu z ostrova.Brutalita, to je první věc, která mě při hraní TR napadá. Ať už je to při pohledu na jeskyně kultu, který stojí proti Laře, nebo to, co jí všechno čeká po cestě ke svobodě. Každou chvíli totiž sledujeme jak Lara někam padá, nebo jak si o něco ublíží. Po deseti minutách v její kůži by na mě asi nebyla jediná nezlomená kost, pokud bych byl ještě naživu. Ale chápu to, tvůrci chtějí ukázat zranitelnou dívku, ze které jednou vyroste silná žena, kterou už nic tak nerozhází. No jo, ale proč takhle brutálně? Osobně si myslím, že mohli trochu ubrat.Zpracování je klasicky novodobé. Vizuálně vše vypadá úchvatně a některé scény jsou i dechberoucí. Každou chvíli nějaká scéna, kde musíte v určitou dobu zmáčknout nějaké tlačítko, hodně klouzacích/padacích scén, všude se něco děje, všude něco vybuchuje. Prostě opět to, co stávající mladší hráči (cílová skupina) vyžadují. Ale uznávám, že se to hraje dobře a rychleji, než předchozí díly, kdy často musíte uvažovat, kam máte skočit. Tady to hra řeší pomalu za vás.

Shrnutí: Zjednodušená, ale kvalitní TR hra, což ale není na škodu. Vypadá to, že doby starých lezeckých her jsou nenávratně pryč, což dokazuje i poslední Princ z Persie.
Hodnocení: 8/10

2 comments

  1. Nový TR byl super, jedna z mála her, co jsem se zase do toho dostal jako za mlada, mám i kolektorku a tehda jsem si na tu hru bral i dovolenou! Jediný co mi vadilo je ten přechod z holčičky na killing machine, na druhou stranu, první je nejhorší, pak je to poho… Ve starém TR by taky dostala Lara elektrický křeslo. Ale jeden obrázek s tím si pamatuju dodnes, hra vypadala úžasné a hrál jsem ji jedním dechem pomalu se vsema achievema, sakra už aby to bylo na PS4. Já skoro dohrál, tedy ke konci TR1 a 2, 3 jsem dohrál tak 3x, 4 nehrál vůbec, Chronicles dohrál asi 6x, AoD jsem asi do půlky, pak mě to nebavilo, reboot 2x, Anniversary jsem na konci cheatoval /já vím – fuj/, UW 1x, současnej reboot je jasnej, zapomněl jsem na něco? Já mam ultimate edici z XZone.

Zveřejnit odpověď