WRC 10

Vida, netrvalo to dlouho a po dohrání WRC 9 jsem dohrál i tuto hru. Pravda, jelikož jsem se nesnažil dosáhnout platinové trofeje, mohl jsem devítku v klidu odložit (čti odinstalovat) podstatně dříve, než předchozí díl. A i když už mám zakoupené další dva díly, větší část volného času teď trávím na počítači s nejnovějším přírůstkem od EA Sports. K tomu ale někdy jindy, teď se zaměříme na tento díl.

Když jsem hrál nový přírůstek do této série, musel jsem uznat, že skok mezi díly je velký. Nejde to sice poznat na první pohled, ale jsou to ty drobné detaily, které to mění. Protože, co si budeme nalhávat, série WRC nové doby se dá rozdělit na čtyři části. První čtyři díly, které vytvořil Milestone, pak pátý až osmý díl, který převzal Kyloton a experimentoval s herními mechanikami a grafickým stylem, následně devátý až jedenáctý díl (Generations), který byl už od desáté hry na velice kvalitní úrovni, no a čtvrtá část začala s EA Games. Sérii hraju od prvního dílu a uznávám, že WRC 10 už je na pomyslném vrcholu kvality.

Devátý díl s odstupem času nebyl špatný, ale hodně připomínal osmý díl, jen s větší podporou PS5. Desítka vylepšuje veškeré načaté techniky, které byly představené v předchozí hře a třeba haptická odezva je pro tento styl her naprostý must-have. R2 a L2 reagují na plyn a brzdu s odezvou, stejně tak i při řazení cítíte kopnutí od ovladače, při poruše vozidla (řazení, brzdy) ovladač reaguje na situaci snížením kvality odezvy a nemluvím o zvuku z reproduktoru v ovladači. Po technické stránce je tedy v tomto díle pokrok.

Po herní stránce je zlepšení menší. Úvodní menu vypadá lépe, hlavní novinky přichází s klubovými výzvami, historickými závody mimo kariéru nebo výzvami pro jednoho hráče. Kariéra je jinak stejná. Opět tu máte kalendář, který je rozdělený na týdny, každý týden si vybíráte nějakou aktivitu (trénink, výzvy, extrémní závod, testování atd.) a následně velkou cenu. Popravdě teď z hlavy nevím, jestli došlo k nějaké změně v rozpisu závodů. Je tam Chorvatsko, které nevím, jestli bylo v devítce. Popravdě se mi to už trochu plete, když sérii hrajete na všech platformách, všude jiný díl.

Grafika dostala lepší kabátek, odpadly už ve většině případů nesmyslné nabourání do ničeho vedle trati, ale i tak se setkáte s nějakými mouchami. Například keře. Někdy je projedete, jindy se o ně rozsekáte. Někdy vjedete kolem mimo trať a už máte penalizaci, jindy jedete dlouho ze stráně, ale auto se nechce resetovat. Občas to ještě dokáže překvapit. Za příjemné beru “historické” vozy jako Xsara, Focus atd., stejně jako možnost klubových závodů.

Celkově vzato je hodnocení této série těžší a těžší. Pokrok od WRC 9 tu je. Na druhou stranu si to vychutnají hlavně hráči na PS5. Na druhou stranu je to stále to samé, mapy jsou stejné, jak je znáte už hodně let a nevidíte tam moc inovací. No jo, ale to prostě k těmto hrám patří. A kdo to má rád, ten bude spokojený. A kdo ne, ať radši tento díl přeskočí a zahraje si Generations.

Hodnocení: 8/10

Zveřejnit odpověď