Leap of Faith

Není u mě pravidlem, abych recenzoval Vizuální novelu. Popravdě, většinou není proč. Příběhy jsou jednoduché. Jste mladík (občas žena), který jde na školu a užívá si vysokoškolského života. Nebo se přestěhuje z jiného města k rodině, kterou jste dříve opustil. A podobně. Her, které vás ale nadchnou tak, že i po dohrání na ně musíte myslet, je málo. Na těchto stránkách jsem tu zatím vychvaloval pouze dvě tyto hry: Acting Lesson a Being a DIK. A Leap of Faith mezi ně už taky patří.

Jako vášnivý čtenář se spisovatelskými ambicemi, mám tento styl her rád (VN, neboli Visual Novel, někdy označováno jako Adult Visual Novel (AVN)). Je to jako číst knihy, ale navíc to máte s hudbou a grafikou. Ta je někdy skvělá, jindy zase hrozná, že vás odradí od čtení. Připomíná mi to mládí a fantasy knihy od Livingstona, kde jste si sami vybírali, jakou cestou se váš osud bude ubírat. A samozřejmě, že mám svoje ambice na tvorbu těchto her a dvě mám dokonce v přípravné fázi. Tím ale odbočuji od tématu.

Leap of Faith. Hra, o které jsem dříve nic neslyšel, stejně tak o jejím autorovi. Ale jelikož jsem v této oblasti relativním nováčkem, není se čemu divit. Drifty. To jméno si budu pamatovat a sledovat, je tu velký potenciál na další skvělé dílo, které tvoří. Dohromady je tu něco, co je tak skvělé, že to předčí i zmiňovaný Acting Lesson. Proč? Trochu si to tu rozebereme. A třeba vás to taky přesvědčí.

Jste mladík (23? 26?), kterého před dvěma lety opustila přitelkyně Stephanie, kterou jste milovali jako nikoho jiného. Prostě se sbalila, odešla a neřekla ani slovo na vysvětlenou. Dva roky vás nekontaktovala a vás to samozřejmě zničilo. Našli jste si podřadnou, ale dobře placenou, práci v kanalizacích a úplně jste se uzavřeli před světem. S tím vás spojoval pouze nejlepší kamarád Chris, který hraje velkou roli ve vašem obratu k lepšímu. Během návštěvy místní pobočky fastfoodu, vás nechal seznámit se servírkou Kirou. Ta vás pak seznámila s její kamarádkou Robin, která spouští bowling s barem. A k tomu všemu Chris sehnal VIP lístky na soukromý koncert mladé světoznámé zpěvačky Lexi. Na koncertu je bohužel i vaše bývalá přítelkyně, kterou jste neviděl dva roky a stále mezi vámi něco je. A po návštěvě jejího bytu se ocitáte na autobusové zastávce, kde potkáte Cece, která pořádně zamává vašim životem. A to nemluvím o tom, že se opět setkáte s dívkou ze školy, Lindou, do které jste byli zamilovaní před Stephanii. A pak je tu ještě Holly

Dívek ve hře není hodně, ale každá je skvěle napsaná. Každá má svůj příběh, který je uvěřitelný, reálný a má své kostlivce ve skříni. nebo tajemství. A do každé z nich se můžete zamilovat. Nebo půjdete cestou playboye, záleží jen na vás. Jen předem upozorňuji na jeden fakt. Jak se do hry vnoříte a dohrajete ji takřka jedním dechem (cca 15 hodin) za jednu postavu, bude se vám velice obtížně vracet znovu na začátek s jiným cílem. Osobně jsem hru dohrál za Lexi, kterou jsem si ve hře opravdu oblíbil a zamiloval. Když jsem pak zkusil hru za Cece, už jsem měl problémy, když jsem v některých situacích musel Lexi odmítat. A i když spousta hráčů na Cece nedá dopustit, Lexi je podle mě nejlepší volba. A těch voleb je ve hře opravdu spousta. A každá ovlivní a nějak posune příběh.

A když jsme u toho příběhu, dlouho mě nic takhle nedostalo. Opravdu je skvěle napsaný a pokud budu vycházet z jedné reálné fotky ve hře, psal autor alespoň zčásti ze své zkušenosti. Za to má můj obdiv a respekt. Dialogy jsou uvěřitelné, vážná témata se střídají s těmi oddychovými, chemie mezi hlavním hrdinou a Chrisem je skvělá a každá z dívek se chová jinak. Příběh je rozdělený na osm kapitol, které sice dříve vycházely prostřednictvím Patreonu, ale v této době už je hra kompletní a kromě Steamu se dá koupit i na GoGu. Každá kapitola má svůj unikátní příběh, který se neopakuje, ale je tam hlavní téma, které celou hru spojuje.

Po technické stránce je hra tím nejlepším, co můžete v této době vidět/hrát/poslouchat. Spousta písniček ve hře je licencovaných a opravdu příjemných. Dotváří tu správnou atmosféru a rozhodně neruší. V případě Soundtracku bych nad tím uvažoval. Graficky se jedná o skvělé rendery, animace je taky v pořádku, jen ten telefon ve hře mi přišel nevyužitý. Jako by ho autor chtěl prvních 5-6 kapitol využívat a pak se na něj vykašlal. Škoda. Ta sociální síť nebo foťák, měly potenciál i v rámci příběhu.

Celkově vzato mě hra naprosto uzemnila. Jelikož jsem za poslední dobu hrál VN, které neměly příběh, ale byly zaměřené hlavně na sex (tady je samozřejmě taky, ale není všude a využívá se hlavně v případech, kdy to dává smysl a v realitě by to bylo stejné), neměl jsem velká očekávání. Ta byla několikanásobně překonána a osobně bych hru hodnotil jako možná to nejlepší, co jsem kdy z tohoto žánru hrál. A to beru jako velkou poctu.

Hodnocení: 11/10

Zveřejnit odpověď