WRC 4

Před nějakou dobou (tři roky) jsem tu psal recenzi na tuto hru, akorát ve verzi pro PC (Steam). Moc nadšený jsem z ní nebyl, dostala ode mě jen 6/10. Hlavní problémy jsem viděl v zastaralém zpracování, které trpělo spoustou technických problémů. No jo, ale co kdybych si tu hru zahrál na něčem jiném, než je počítač. Co třeba konzole? A jelikož už nemám možnost hraní na PS3, tak mi zbývá Vita. Takže zkusíme hru na Vitě!

Playstation Vita je podle mě hodně nedoceněná konzole. Když vyšla, viděl jsem v ní velkou naději, že by se mohlo propojit konzolové hraní s přenositelností. To přišlo bohužel až v podobě Nintenda Switch. Vita tak sloužila kromě klasických her jako odkladiště pro indie hry a ovladač na PS4, do kterého jde streamovat mateřská konzole. Jelikož nejsem fanouškem indie her, chybí mi dohrát ještě několik her a Vita tak bude sloužit pouze jako remote play nebo na hraní her z PS1. Smutný osud.

Ale zatím mám ještě pár her, ke kterým jsem se vrátil. Například tato WRC4. Od “velkého” bratříčka na konzolích a PC se liší hlavně grafikou, systém a ovládání je stejný. Opět tu jsou klasické režimy jako kariéra, časovka nebo online hraní, které je k ničemu. A stejně tu je celý obsah z původní verze. J-WRC, WRC 2 a WRC, hlavní automobilové značky, včetně Škody Fabia a samozřejmě i pár slavných jmen. Opět máte 6 závodů na jedno rally a bohužel tu stále máme i technické problémy, se kterými bojovala i velká verze hry. Opět vám malý keř dokáže pomalu zničit předek auta, opět narazíte do neviditelných překážek a opět je tu nelogické vracení na vozovku, když vjedete jedním kolem na trávu někde, zatímco jinde jedete i minutu po poli, než se resetujete. Grafika je ušmudlaná, nevýrazná a odpovídá zhruba nejnižším detailům na PC, což se mi osobně zdá docela přehnané, když se ve své době Vita srovnávala výkonem skoro k PS3, na které běžela i GTA V. Optimalizace tak pro vývojáře bylo sprosté slovo.

Ale proč se tedy hře věnuji? Vzhledem k tomu, že se jedná o verzi pro handheld, i přes všechny tyto nedostatky a chyby, stále je to jedna z mála her do Vity, která na malém displeji vypadá “docela ucházejícně”. A jelikož nemá prakticky žádné konkurenty, tak se o ní dá říct, že to je jedna z nejlepších závodních her. Smutné, ale bohužel nám nic nezbývá. Ale ono to popravdě stále nevadí. Protože to, že si hru zahraju na záchodě, u televize, na které žena kouká na seriály, nebo v kanceláři, když se vám nechce nic dělat, to je kouzlo Vity. A to přidává plusové body jakékoliv hře, která tu vyjde.

Takže ještě jednou pro shrnutí. I přes horší grafické zpracování a technické problémy, jedná se o jednu z pár závodních her, které si člověk na Vitě může zahrát. Sama o sobě zabaví na nějakých 15-20 hodin a v případě, že jste fanouškem rally her, není o čem diskutovat. Licencovaná hra, mapy jako z PC verze, i když slabší detaily okolí.

Hodnocení: 8/10

Zveřejnit odpověď