WRC 4 – FIA World Rally Championship

Mám rád Rally. Rád se na něj koukám v televizi a taky ho rád hraju. Ať už v arkádové podobě jako je série Colin McRae, nebo v té simulátorovější podobě, jako je Dirt Rally, nebo původní série WRC od Evolution Studia na PS2. Když byla na PC oznámená nová série WRC, tentokráte od studia Milestone, dost jsem se na hru těšil.

Když vyšla první hra nové WRC série, byl jsem na vážkách. Jelikož jsem měl zkušenosti s Rally hrama, vypnul jsem si nějaké asistence a každou RZ jsem vyhrával s třicetivteřinovým náskokem. Navíc tu byla špatná fyzika, hrozné zvuky, horší grafika a samozřejmě nulová výzva. Hra v tu chvíli ztratila smysl. Stejný problém bohužel měla i druhá hra. Třetí díl série jsem radši nehrál a doufal, že se to do dalšího dílu změní. Pak přišel čtvrtý díl.

Počínaje tímto dílem, se WRC série přesouvá na Steam, což beru jako plus, protože tak mám všechny hry pohromadě. Stejně tak beru pozitivně možnost online hraní, které jsem sice chtěl vyzkoušet, ale zhruba po hodině čekání v lobby na další hrače, jsem to vzdal a vrátil se do kampaně. Ta je vesměs stejná, jako v předchozích dílech. Jste nováčkem rally, vyberete si, zda chcete jet WRC, WRC2 nebo J-WRC, podle auta dostanete stáj a začnete jezdit velké ceny. Abyste jeli všechny, musíte vystřídat všechny Rally.

A tady nastává kámen úrazu. Technické zpracování hry. Ve zkratce řečeno, je na mizerné úrovni a od prvního dílu prakticky nepokročilo. Jsou tu sice nějaké maličkosti, ale po grafické a ani po zvukové stránce nevidím moc zlepšení. Prakticky tu není skoro žádné. A to mám všechny detaily nastavené na max. Engine je zastaralý, nejsou v něm opravené chyby, které byly už u prvních dílů (například občasné zaseknutí na hladkém povrchu stěny nebo svodidel) a k tomu všemu přibyly i nové problémy. Navíc se i dá říci, že prostředí je místy ošklivé a bez jakéhokoliv nápadu. O zvucích radši ani nemluvím. Zvuky aut, které zní jako rozzuřené vysavače, mi přijdou ve hře všechny stejné.

Abych ale jen nekritizoval, uznávám, že jsem u hry strávil docela dlouhou dobu hraním. Než člověk projede všechny šampionáty, pár hodin (v mém případě 17) to opravdu zabere. Tedy v případě, že nebudete hrát pořád dokolečka. A pokud jste fanoušek rally her, nic jiného vám bohužel nezbyde, tahle hra má momentálně konkurenci jen v Dirt sérii, která je oproti WRC poněkud jinde.

Hodnocení: 6/10

 

Zveřejnit odpověď