Steam Deck – část třetí

A jak jsem začal v předchozím článku, budu pokračovat s postováním svých zážitků a postřehů z hraní her na Steam Deck. Mělo by se tak jednat o poslední článek, který bude obsahovat stejný počet her. A jen pro představu, aktuálně jsem skoro na 300 hodinách reálné odehrané doby, takže už jsem nějaké ty zkušenosti dokázal nabrat.

Assassin’s Creed Origins – pro mě obrovské překvapení, protože ta hra jde na Decku krásně svižně, neseká se, ovládání je jako na klasických konzolích a hlavně, konečně se donutím to pořádně hrát i na Steamu. I přesto, že mám hru dohranou na PS5. Podpora je částečná, protože se musíte připojit na účet uPlay a k tomu potřebujete klávesnici Decku.

No More Money – VN, kterou jsem si jen tak zkusil, velice mě bavila (takže jsem si hned musel koupit i druhou sezónu) a ve finále se i dobře hrála. Odehrané první dvě série, ale po třech měsících už si vůbec nevybavuju, o co ve hře šlo… Částečná podpora znamená opět jen klávesnici.

Rayman Origins – Příjemná a oddechová hra, která je ale chvílemi tak malinká, že je lepší ji hrát přes Dock. Jinak se jedná opět o uPlay hru, takže je tu nutná klávesnice při prvním loginu. Pak už ne.

Dirt 5 – Jedna z prvních her, které jsem na Decku hrál. Výborně optimalizované, neškube se, ale odhadu ji to na Low detaily. Podpora je plná a jde to vidět.

Call of Cthulhu – Sice jsem to kdysi dohrál na XONE, ale vzhledem k tomu, že hra má plnou podporu Decku, dal jsem jí šanci i tady. A souhlasím, krásně se to hraje a ve finále ani nevadí, že znám příběh…

Icewind Dale 1 – Tady jsem byl lehce zklamán. Jelikož mám hru i na Switchi, očekával jsem tu to samé ovládání. Což znamená ovládání analogovými páčkami. Bohužel se hra ovládala stejně jako na PC, tedy přes touchpad. Do nastavení jsem se zatím nedíval, jestli tam nejde přepnout na konzolové ovládání, ale když je hra prezentována s plnou podporou, čekal bych standardní nastavení ovládání jiné.

Star Wars: Squadrons – Hru jsem hrál jen chvilku, abych si jí vyzkoušel, ale i to mi stačilo, abych věděl, že ta podpora je plná, hra se dobře hraje a ovládá a hlavně je to návrat ke starým dobrým X-Wing/Tie Fighter hrám.

F1 2020 – Na formulích se nedá nic zkazit. Hra se ovládala v první části kariéry velice dobře, v samotné F1 už to bylo náročnější, protože se zvýšila i obtížnost. V tomto ročníku ještě byla plná podpora Decku, dále už jen částečné.

Ghostbusters – Koho máte zavolat? Jasně, remasterované Krotitele duchů. Dobře se to ovládá, dobře se to hraje a atmosféra je pro fanouška na jedničku. Podpora je plná a jde to znát.

Tomb Raider – Stará dobrá rebootovaná Lara funguje na Decku naprosto skvěle. Steam sice uvádí částečnou podporu, protože se při spuštění může použít klávesnice, ale nějak si už nevzpomínám, jestli byla potřeba.

Forza Horizon 4 – Obrovské zklamání. Čtvrtý díl série, kvůli které jsem si kupoval XONE, mám sice už tam v ultimátní edici, ale to nefunguje se Steamem. Takže, hra často padá, progress není spárovaný s xbox verzí hry, ale na druhou stranu trofeje a statistiky ano. Hodně zvláštní a celkem nepochopitelné. Na druhou stranu, pokud hra funguje, tak je rychlá a svižná. Ale zabírá přes 100 GB. A při prvním spuštění je nutná klávesnice při loginu do Microsoftu.

Forza Horizon 5 – Tady je taky zklamání. V první řadě si musíte namapovat joypad, aby byl schopný změnit okno systému. Víceméně je to klávesová zkratka Alt+Tab. V opačném případě budete mít hru na pozadí. Uslyšíte ji, ale neuvidíte. A musíte to udělat rychle po spuštění, protože jinak budete mít rozhozené rozlišení. Samozřejmě očekávejte zase padání hry, blbosti při synchronizaci Steam/Xbox (plnění akcí jako je ničení tabulí) atd. Na druhou stranu je hra stabilnější, než předchozí díl a vypadá a hraje se velmi dobře. A při prvním spuštění je nutná klávesnice při loginu do Microsoftu.

Assassin’s Creed Rogue – Starší díly AC fungovaly velice dobře a tato hra není výjimkou. Opět uPlay, ale s tím se počítá.

Ni No Kuni 1 – Původně hra z PS3, u které jsem velice rád za remaster a port na konzole. Jelikož mám i Switch verzi, nečekal jsem jinou, než plnou podporu. A to se taky stalo.

Final Fantasy XIII – Hra, kvůli které jsem si původně kupoval PS3. Teď ji hraju na handheldu. Občas trochu nestíhá grafika, jinak se hraje parádně. Škoda jen, že ji hraju pouze z fanouškovství, protože už v době vydání mě příběh nebavil a herní techniky iritovaly.

Need For Speed – Tak trochu Underground, který na Decku běží dobře a svižně. Aby ne, když tu běží dobře i Heat. Steam sice píše, že je optimalizace nulová, ale hrát se normálně dá.

Beyond: Two Souls – Na PS výborná hra, kterou když ale dohrajete, nemáte chuť opakovat. Takže uznávám, že hraní mě sice nenaplňuje eufórií, ale s plnou podporot je to fajn.

Black Mesa – Po dohrání HL2 jsem se vrátil k této předělávce HL1. Bohužel je hra trochu náročnější, než archivní Half Life 2, ale i tak se to dobře hrálo. Jen občas nestíhal hardware.

Lewd Island – Zase jednou jedna VN. Naštěstí se neopakovalo fiasko Fetish Locatoru, takže jsem spokojený. O podpoře se tu sice nemluví, ale je tam. Akorát ta klávesnice při zadání jména.

Mass Effect: Legendary Edition – Kolekce prvních tří Mass Effect her v moderním kabátě. Proto mě překvapilo, že je hra plynulá a bez jakýchkoliv problémů (technických ze strany Decku). Je třeba klávesnice na začátku hry, ale to není problém.

No a to by bylo vše. Her jsem od Vánoc hrál a dohrál ještě víc, ale hlavní základ jsem vám tu dal. Pokud máte větší knihovnu Steamu, pokud rádi hrajete a pokud máte zbytečné peníze, rozhodně do toho jděte. Steam Deck je skvělá hračka, kterou jen tak nedáte z ruky. Jediné, co mě mrzí, je absence počítání odehrané doby v offline režimu a trochu výkonější baterka. To je ale pouze sen.

Zveřejnit odpověď