Steam Deck – část druhá

Jak jsem říkal minule, tak plním a tahle část bude kompletně věnovaná mým dojmům z hraní her na Steam Deck. Takže nečekejte nějaký dlouhý text nebo fotky, pouze hlavní čerstvé dojmy z testování. Článek bude rozdělený na dvě části, v každém bude 25 her.

Need for Speed: Heat – Jedna z mých prvních her, které jsem zkoušel. Podle Steamu má hra nulovou podporu, takže by prý neměla fungovat. A funguje. Navíc rychle a svižně, jen ta grafika je někde na úrovni nízkých až středních detailů. Co mě ale zajímalo nejvíc, bylo to, že se hra spouští přes Origin od EA (respektive přes EA Play službu). Instalace aplikace naštěstí proběhla bez problémů, pro zadání přihlašovacích údajů jsem ale musel použít klávesnici Decku. Ta se naštěstí aktivuje rychle a snadno, takže celý proces nezabral ani minutu. Při dalším spuštění už bylo přihlášení do Originu automatické, takže vše pak bylo v pořádku.

Ori and the Blind Forest – Krásná hra, kterou jsem si oblíbil na první pohled na Xboxu. Na Steamu je v definitivní edici a pro Deck má plnou podporu. To souhlasí. Jediné, co bych jí vytknul, je malý displej pro tuto hru. Více by tu vynikla právě televize. Na Decku je Ori malinký a vy se musíte soustředit více na to, co se děje okolo vás a co vám chce ublížit.

Dark Pictures 1: Man of Medan – Nulová podpora tu souhlasí, hra nejde spustit, i když už jsem zapomněl přesný důvod. Ale byla to technická záležitost, která bránila spuštění.

LEGO Harry Potter: Years 1-4 – LEGO je fajn a divil bych se, kdyby to nemělo podporu. Má a plnou. A jelikož tyto hry nikdy nevynikaly úžasnou grafikou, budete hrát stejně, jako na počítači.

LEGO The Hobbit – Stejný případ jako u Harryho Pottera. Opět plná podpora a graficky stejné jako na PC.

World of Final Fantasy – Pro mě překvapivá hra z FF univerza, která mě kupodivu bavila a tady tomu není jinak. Navíc nevidím rozdíly oproti PC a SD (Steam Deck) verzi. Hra se nicméně tváří, že má částečnou podporu, hlavně kvůli spouštěči hry (launcheru). A prý bude možná nutné otevřít klávesnici. Popravdě si vůbec nevybavuji, jestli jsem to při prvním spuštění vůbec potřeboval. A ani nevím, jestli ve hře není možnost přejmenovat své postavy nebo Summony jako v předchozích dílech. Pokud ano, tak chápu, že tam to je nutné.

Need for Speed: Most Wanted (2012) – Opět nulová podpora a uznávám, že tady jsem musel přiřadit ručně profil pro ovladač, kdy mi během spuštění ovládání nefungovalo. Poté, co jsem nastavil jednu ze spousty možností, většinou fanouškovské, hra mi funguje a hraje se krásně svižně. A vizuálně je na tom velice dobře, připomene vám hraní na PC. Jen na to ovládání si musí člověk zvyknout, zběsilé honičky ve městě není dělané pro ovladač.

Assassin’s Creed Chronicles: China – Hra je na tom lépe, než Ori, rozhodně postavy jsou větší. Instalace uPlay, kterou potřebujete pro hraní, proběhla taky bez problému. Podpora je prý částečná, ale podle mých zkušeností se to vztahuje akorát na přihlášení do uPlaye. Každopádně, tento styl je pro konzole jako stvořený.

The Walking Dead Season 1 – Opět ideální hra pro Deck. Dohrál jsem ji mimo jiného i na PS Vita, takže mohu potvrdit, že na handheldu se to opravdu dobře hraje. Pouze ten příběh mě už nebaví a hraju to z povinnosti. Je to už můj čtvrtý průchod hrou a zpětně mi přijde, že se jedná o nejhorší díl série po technické stránce. Nicméně, hra má plnou podporu a hraje se hardwarově lépe, než na PS3 nebo Vitě.

Castle of Illusion – Mickey Mouse a jeho dobrodružství. Krásná pohádková hopsačka, u které se mi občas nelíbí ten třetí rozměr. Na druhou stranu to má samozřejmě plnou podporu a graficky je vše na maximu.

Blake Stone: Aliens of Gold – Prehistorická hra z dob prvního Wolfensteina a prvního Dooma. To jsem zkoušel jen jako vtip a ono to neprosto bez problémů fungovalo. Hra jede přes DosBox, který nemá problém se spustit, jen to ovládání hry na ovladači je trochu nemotorné. Pro mě tedy naprosté překvapení a nemusím asi říkat, že hra nemá podporu SD, že?

Assassin’s Creed 1 – Nebudu si nic nalhávat, série AC je jednou z hlavních věcí, na jejíž hraní jsem se u SD těšil. A rozhodl jsem se to vzít od prvního dílu. Hra je sice v pořádku, ale musel jsem si chvíli hrát s nastavením ovladače, který mi nefungoval úplně správně. Po chvíli už všechno jede. Opět stará hra, takže grafika jede na maximální nastavení. Steam sice píše, že podpora je částečná, ale opět se jedná o zadání textu do hry, kdy musíte vyvolat klávesnici Decku.

Serious Sam: Fusion – Nějak jsem si nedovedl představit, o co se jedná a ona je to “jenom” kolekce Serious Sam her, které máte, nebo si můžete dokoupit. Akorát tedy jednička v obou provedeních (First a Second Encounter a trojka (BFE). A datadisky. Zkoušel jsem akorát ten třetí díl a nemám s tím problém. Jak po grafické stránce, tak s ovládáním. Ono se asi nedá čemu divit, když to vychází z konzolových verzí. Nebo naopak. Podpora je každopádně plná.

Batman: Arkham Assylum – na tuhle hru jsem se těšil a ona není podporovaná. A opravdu není, opět je tu nějaký technický problém, který to ani nespustí. Nebylo to DirectX? Už nevím. Tady je opravdu nulová podpora.

Batman: Arkham Origins Blackgate – klasická plošinovka jako AC: China. Plná podpora, větší postava než třeba u Oriho, takže hra je v pořádku

Legend of Grimrock 2 – Ani si nevzpomínám, jestli jsem zkoušel první hru, ale v tomto případě je plná podpora graficky nádherné, jen to ovládání se mi k tomu moc nehodí. Ale takhle jsem třeba narazil i na Nintendu s Operencií nebo Vaporiem.

Prey – Ta původní hra. Ta, kterou už na Steamu hned tak neseženete. Každopádně i když by snad neměla mít žádnou podporu, i tak se dala hrát na SD bez nějakých problémů. Alespoň začátek, dál jsem to nezkoušel.

Persona 4 Golden – Tady asi není, co ke hře říci. Je to konverze z PS Vity, takže je samozřejmé, že podpora je plná. Prostě klasické JRPG.

Duke Nukem Forever – I tahle hra má plnou podporu. A opět to bude tím, že ve své době současně vyšla na PC i konzole. O kvalitách hry mluvit nebudu, ale musím uznat, že jsem měl nutkání ve hře pokračovat.

Prince of Suburbia – První zástupce AVN (Adult Visual Novel) her. Sice kreslená hra, ale na druhou stranu se mi ovládání celkem líbilo. Podporu hra ani nezmiňuje, protože je ještě ve fázi Early Accessu.

Half-Life 2 – Představa, že bych na handhaldu hrál HL2, byla do nedávné doby pro mě pouhá fantazie. Zajímavé bylo hrát hru na X360, ale v ruce, to by mě nenapadlo. A stalo se. HL2 je Valve, kdyby tu nebyla plná podpora, hodně bych se divil. Kvalita výborná, nicméně jsem dohrávál příběh z PC, takže jsem byl akorát na konci hry. Za mě ale super zážitek, takže jsem se hned vrhnul na HL2:E1

Half-Life 2: Episode 1 – Tady už se mi hrálo trochu hůře, musel jsem tápat, kde je třeba baterka a tak. Na druhou stranu opět výborný zážitek, i když Steam píše, že podpora není plná, protože může mít problémy se zvukem. Osobně se mi to ale nestalo.

Dirt 4 – První zklamání. Od této hry jsem čekal hodně, ale ovládání mi celkem vadilo. Hru jsem sice hrál na PS4, kde mi ovladač nevadil, ale tady to bylo divné a nedosahoval jsem takových časů nebo plynulé jízdy, jako na klasické klávesnici. Podpora je tu ale plná, akorát detaily hry jsou zhruba na úrovni nízkého nastavení (hra má automatické nastavení jako defaultní).

WRC 8 – A tady bylo naopak velké překvapení. Sice je u hry napsáno, že podpora je nulová, ale doteď jsem se nesetkal s nějakou chybou nebo bugem, způsobeným konzolí. V jednu chvíli sice musíte spustit klávesnici, to ale nevadí. Sérii zhruba od 4 dílu hraju na konzolích (VITA, Switch, PS4, PS5, XONE), takže ovládání mi naprosto vyhovuje. Včetně R2 tlačítka. Rozhodně se mi to hraje lépe, než na Switchi, ale chybí mi ovladač z PS5.

Fetish Locator: Week 1 – A další zklamání, tentokráte u AVN hry, která se chlubí plnou podporou. Chvíli po spuštění hra a tím pádem SD zamrzne, takže musím restartovat. Což bych chápal u hry bez podpory, ale takhle? Každopádně podle diskuzního fóra nejsem jediný, tak třeba někdy.

Zveřejnit odpověď