Assassin’s Creed: Freedom Cry

Ještě než konečně dohraju Assassin’s Creed 4, rozhodl jsem se, že dám šanci tomuto rozšíření pro Černou vlajku. Vím, že to není chronologicky správně, protože Freedom Cry je DLC, které se dá spustit samostatně bez základní hry, a odehrává se nějakou dobu po událostech AC4, ale zahrajete si zde za černocha Adéwalého, pravou ruku Edwarda Kenwaye, který se tu pouze zmiňuje a nenaruší vám zážitek z hraní původní hry.

Pokud si původní hru pamatujete, byl Adéwalé otrok, který se osvobodil a společně s Edwardem brázdil Karibik. V tomto DLC se zaměříme na jeho přesvědčení, kdy jako bývalý otrok chce pomoct těm, které potkal stejný osud. Jelikož patří do řádu asasínů, má prostředky pro to, aby se jeho cíl splnil.

Jako v původní Assassin’s Creed 4 hře, i tady se můžete plavit po vodách na své lodi, kterou můžete vylepšovat, stejně tak se dostáváte v průběhu hraní i k silnějším zbraním. Bohužel nabídka je o dost menší, ale dokážete si vystačit i se základní výbavou. Omezené je i území, na kterém se můžete plavit, popřípadě se pohybovat po pevnině. Je to pochopitelné, na druhou stranu ale uznávám, že na novodobé poměry je toto DLC opravdu obrovské.

Herní mechanismy jsou stejné jako v původní hře, pouze se tu dává větší důraz na stealth akce a na “minihry”, kdy dobýváte plantáže. Celkově vzato děláte hlavně tyto úkoly. Jsou sice zajímavé, ale pro někoho, kdo se radši vrhne do bitvy a pozabíjí většinu plantáže jenom proto, že je to rychlejší, jsou tyto mise ubíjející. A postupem času i nezáživné a frustrující. Hlavně v případech, kdy třeba musíte vyslechnout rozhovor ve stodole, kterou hlídají vojáci a nesmí vás spatřit.

Adéwalé je rozhodně zajímavá osoba. Je těžší se s ní zosobnit, ale jak příběh plyne, přicházíte mu na chuť čím dál více a ve finále s nim i soucítíte. Možná chvílemi i více, než s Edwardem. A to je dobře, protože to dokazuje, že i s podpůrnou postavou se dá vytvořit zajímavý příběh, u kterého nebudete litovat stráveného času. Osobně bych měl ke hře několik výtek (ovládání, kamera, kopie AC4…), ale rozšíření, které můžete hrát bez původní hry, za málo peněz, dohrajete ho zhruba za devět hodin a v akci vás vyjde na pár korun, to si zaslouží vaší pozornost.

Hodnocení: 7/10

Zveřejnit odpověď