Uncharted – Golden Abyss

Po prvních třech dílech této skvělé série, a ještě předtím, než se ponořím do Uncharted 4, jsem se konečně vrhnul na hru Golden Abyss, která ve své době sklízela velké pochvaly. Je tomu tak? Vyplatí se hru pořizovat, i když se nejedná o PS3/PS4 port a jsou tu různá omezení kvůli hardwaru Vity? Tak jdeme na to…

I tady, stejně jako v případě mnoha dalších her, jsem Uncharted dostal v rámci služby PS Plus, kdy každý měsíc dostávám několik her pro PS3/PS4/Vitu. Kvality se různí, ale za cca 1500 Kč na rok se to vyplatí. Po stažení hry do Vity (rovnou i s tématem pro Vitu) jsem se na hru vrhnul s tím, že nebudu očekávat zázraky, abych nebyl moc zklamaný, přeci jenom je série Uncharted jedna z mých TOP sérií. V menu koukám na nějaké zmínky o karetní hře a začínám se hrozit. Ale naštěstí to je jenom reklama. Pouštím novou hru, po chvílí už ovládám Draka a jsem nadšený. Jsem doma. Přesně tohle jsem chtěl.

I když je Vita výkonný stroj, po vizuální stránce se muselo ubrat na kvalitě a na prostorách. Hra tak sice vypadá jako za dob prvního dílu na PS3, ale to vůbec není na škodu. Menší prostory sice někdy zamrzí, hlavně když jsou opravdu časté a po vzpomínce na Uncharted 2. Když ale překousneme tyto maličkosti, stále tu máme po vzhledové stránce velice dobře vypadající hru. Nathan dělá všechno, co dělal ve “velké” sérii, běhá, skáče, ukrývá se před nepřáteli, střílí po nich, šplhá po skalách, objevuje poklady, odhaluje ztracené hrobky, umírá v nich… Navíc přibylo několik funkcí, které jsou šité na míru funkcím Vity (dotyková obrazovka – obkreslování relikvií, zadní dotykový panel – šplhání), občas tu máte klasické quick time eventy, kdy tentokráte musíte malovat na displej čáry podle pokynů apod. Hudební a zvuková stránka je taky skvělá. Máme tu ústřední melodii série na začátku hry, která je prostě skvělá, máme tu výborné ozvučení zbraní, namluvení postav je taky jako v hlavní sérii, tahle hra je prostě skvělá.

Za co jsem na jednu stranu rád, je to, že nám Naughty Dog nedali jen “obyčejnou” předělávku původní hry na Vitu. Ta by sice byla skvělá, ale takhle tu máme nový příběh, nové prostředí a novou dámskou postavu. Pokud si odmyslíme horší grafiku, která je dána nároky Vity, máme z toho naprostou povinnost nejen pro fanoušky série, ale hlavně pro hráče. Uncharted je zpět se vším všudy a hlavně je tentokrát přenosný.

Hodnocení: 10/10

 

Zveřejnit odpověď