Gears of War 1

Je to zvláštní, ale občas se to vyvrbí tak, že i když hru dohraju před nějakou dobou, trvá hodně dlouho, než se odhodlám k tomu, abych o ní něco napsal. To je případ i této hry. V dobách, kdy jsem ještě kupoval hry na PC v krabičkách, jsem tuto hru prostě musel mít. Skvělá hratelnost, zajímavé postavy a hlavně možnost coop hraní a procházení kampaně. Dohráno několikrát sólo nebo v kooperaci s kamarádem, ale hru jsem na PC uložil k ledu. Nebylo to proto, že by mě už nebavila, ale proto, že i když se jednalo o konverzi z Xboxu 360, tak Epic, tvůrci této hry, bohužel nesplnili mé očekávání. Hra dostala další tři díly, než se zase podívala na počítače. Jenže jelikož je tato série zásadní pro celý xbox, tak jsem se jednoho dne rozhodl, že si tu X360 taky pořídím. A pak XONE. Hry jsou naštěstí zpětně kompatibilní, tak jsem se na ní mohl vrhnout i po letech od vydání a hlavně jako kompletní sérii. Tak začneme jedničkou.

Uznávám, že v případě první hry jsem opravdu začal hrát klasickou X360 verzi, kterou ale po nějaké době vystřídala Ultimate Edition pro XONE, která byla remasterem původní hry. Rozhodnutí bylo snadné, protože jsem vzal XONE na all-night grilovačku s hraním her na konzolích (XONE a PS4) a protože jsme byli ve dvou, přišlo nám to jako skvělý nápad a začali jsme tedy s hraním od začátku kampaně. V ní hrajete za ultra mega bad-ass vojáka Marcuse Fenixe, popřípadě v kooperaci i za jeho parťáka Dominica “Doma” Santiaga. Lidstvo na zemi jménem Sera (planeta podobná Zemi) je na pokraji vyhubení národem bytostí jménem Locust. Ti se před čtrnácti lety vynořili z nitra planety a během několika hodin zabili čtvrtku populace. Marcus se přidává do jednotky Delta Squad, která má za úkol zmapovat podzemí, kde Locusti žijí a následně odpálit bombu, která by je dost ochromila. Než se tak ale stane, budete procházet budovami, jeskyněmi a zabojujete si i na jedoucím vlaku.

Po technické stránce je hra na první pohled zvláštní. Na to, že je od tvůrců Unrealu, hrajete ji celou z pohledu třetí osoby, kdy vaší hlavní činností je ukrývání se za překážkami a střílení po hordách nepřátel. Neskáčete, skoro ani neběháte. Paradoxně i přesto vám bude hraní utíkat a těch cca 10 hodin budete mít rychle za sebou. A bude vás to bavit, takže začnete uvažovat nad opakovaným hraním. Jak jsem říkal, osobně jsem hru dohrál už několikrát a věřím tomu, že se k ní ještě vrátím.

Původní verze hry vyšla v roce 2006. Remaster v roce 2015. Je v nich nějaký rozdíl? Osobně bych řekl, že není. Engine mají obě hry stejný – Unreal Engine 3. Remaster je celý ve Full HD na 30fps, multiplayer 60fps. Ten jsem teď nezkoušel, takže nedokážu posoudit, ale popravdě řečeno mi přijde i původní hra z X360 na XONE hezká na pohled, i když lepší rozlišení hraje taky svojí roli. Má tedy smysl? Určitě. Už jen proto, že díky provázanosti si můžete stáhnout Ultimate Edici zdarma i na PC v Microsoft Store (pokud máte digitální kopii – stejným způsobem pak fungují i Gears 4 a 5). A dokáže novým hráčům něco nabídnout? Ano, když nebereme to, že se jedná o první hru ze série, stále je tu ta možnost průchodu hry s přítelem na jedné televizi a stále tu máme opravdu zábavnou hru, ke které se budete chtít vrátit i po letech, protože jen tak nezestárne.

Hodnocení: 9/10

Zveřejnit odpověď