Doom 1

O hře Doom jsem se tu už jednou rozepisoval tady, ale to jsem v té době ještě netušil, že o nějakých sedm let později ke hře opět usednu a s chutí si jí zase jednou zahraju a dohraju. A ani bych netušil, že to bude na přenosné konzoli a že i na takovém ovládání mi to půjde celkem snadno. A neskutečné se stalo skutečným. Před nějakou dobou jsem si na Switch pořídil celou sérii Dooma a před pár dny jsem dohrál první díl (další články tak můžete očekávat).

Původní Doom vyšel pro PC v roce 1993. Hra pro Switch je z roku 2019. Samozřejmě se nejedná o původní verzi, ale o rozšířenou verzi, která obsahuje ještě celou jednu epizodu, na které se podíleli tvůrci jako je John Romero nebo American McGee. Na PC tato verze vyšla v roce 1995 jako Ultimate Doom a i když budu znít jako kacíř, až teď se mi jí podařilo dohrát do konce. Přitom snahu jsem měl několikrát na Steamu, ale to není ono…

Oslím můstkem jsem se přesunul ke hře samotné. O příběhu toho není moc, co říct. Vy jste bezejmenný mariňák, který bojuje proti silám Pekla na dvou měsících Marsu. První epizoda se odehrává na Phobosu, druhá na Deimosu a třetí přímo v Pekle. A čtvrtá slouží jako prequel ke hře Doom 2, která má podtitul Peklo na Zemi a odehrává se překvapivě na Zemi, kam byla vypuštěna armáda z Pekla. Nebudu předbíhat, vracím se k jedničce.

Příběh (nebo alespoň to něco) jsem zmiňoval, teď se vrhneme na zpracování. To je prostě skvělé. Tedy, alespoň pro někoho, kdo má rád staré dobré hry, jako je Doom. Nehledejte tu tedy žádné moderní vychytávky, nebo nový engine, dostanete přesně to, co jste chtěli. Starého Dooma, který je akorát přizpůsobený hraní na konzoli. Ovládání je tedy přes joy-cony s možností lehkého zaměřování gyroskopem zabudovaným v ovladačích. Jde sice o zvyk, ale pokud jste někdy hráli nějaké fps na libovolné konzoli, tak jste doma. A ten pohybový senzor využijete hlavně v případě odpojení ovladače od konzole a postupně si na něj taky zvyknete. Dokonce můžete hrát jen na jednom ovladači. To využijete třeba při multiplayeru, kdy na jedné obrazovce budete hrát ve čtyřech lidech. Říkal někdo moderní retro LAN Party?

A teď to, co bych hře vytkl. Prvně je to celá čtvrtá epizoda, která se mi osobně moc nelíbila. Pominu fakt, že je podstatně těžší, než předchozí epizody, takže hraní E4 mi třeba zabrala skoro stejně dlouho, jako E1-E3 dohromady. Ano, uznávám, že jsou tu propracovanější mapy, ale méně je někdy více. V tomto případě se mi ze hry vytrácela zábava a přicházela frustrace. Druhá negativní věc je Bethesda. Poté, co tato společnost koupila id Software, nacpala do všech starých her jejich propojení se servery Bethesdy. Pokud hrajete někde bez internetu, otravuje vás to. Pokud jste online, tak vás to neobtěžuje. Navíc tu je provázanost s dalšími Doomy v podobě třeba věci do multiplayeru u Eternalu. Pak jsou tu ještě Add-ony, kde máte možnost stáhnout dodatečné mapy nebo epizody od fanoušků. Pokud ale nejste velkými fanoušky a nemáte jiné hry, asi to nevyužijete. Jako já.

Velkou výhodou hry je to, že pokud má Nintendo nějakou slevovou akci, můžete si hru koupit za cca 50 Kč, což je skvělá cena. Příběh vám zabere tak 6 hodin, něco multiplayer atd. Celkově vzato je to pro Switch povinnost. FPS her tu není tolik, kolik bych si třeba přál, takže člověk je vděčný za vše. A pokud máte rádi klasické hry, tak je to pro vás další bod k dobru. Osobně tedy jen doporučuji.

Hodnocení: 9/10

Zveřejnit odpověď