Steam Deck – část první

Pokud se vám nechce číst zdlouhavě můj herní profil třeba na stránkách Pixelhunt.cz, stačí vám vědět to, že miluju hry. A nerozlišuji, jestli na počítači, konzolích nebo handheldech. A jelikož letos vyšlo něco, co spojuje vše dohromady, musel jsem to prostě mít. Takže se usaďte, povídání začíná.

Čím bych tedy měl začít? Určitě ne nudnými parametry, to se můžete dočíst všude. Třeba na oficiálních stránkách Steam Decku. Pro účely tohoto článku by vám mělo stačit to, že Steam Deck je zařízení do ruky (handheld) od společnosti Valve (ano, ta, co vytvořila Half-Life 2 a celý Steam) a obsahuje SteamOS, operační systém na bázi Linuxu, který po přihlášení zobrazí vaší knihovnu na Steamu. Pokud tedy máte jako já cca 1200 her v knihovně (hráli jste zhruba 10% her a říkáte si, že jednou to doženete), je to zařízení, bez kterého se nemůžete obejít. Parametrově sice konzole ve srovnání se stolním počítačem není nic moc, jedná se o 4jádro od AMD, 16GB paměti a zobrazením v HD (1280×800). To důležité je ale v systému. Stejně jako iPhone dokáže z iOS vytěžit mnohem více výkonu, než mnohé mobily na Androidu, i tady se jedná o skvělou optimalizaci, při které se sami budete divit, jak to ta konzole zvládne spustit. A ano, rovnou předem varuji, nečekejte hraní na maximální detaily, budete rádi za střední. To ale na kvalitě hraní nic neubírá a ve srovnání třeba se Switchem, který tu budu přirovnávat k Decku častěji, i ty střední rozdíly jsou někdy obrovský rozdíl (testováno například na WRC 8). A když už jsme u toho Switche, čekejte u Decku větší rozměry zařízení, ovladače nejsou odnímatelné a nemáte dokovací stanici. To jen jen na první pohled.

Unboxing u mě proběhl bez obrovských emocí, protože jsem si konzoli objednal sám, pouze jsem si ji nechal na Vánoce jako dárek. Jen tam bylo jedno večerní testování, jestli zařízení funguje v pořádku. V krabici taky nebylo nic k vidění, pouze konzole a nabíječka. Více věcí asi není zapotřebí, možná pak to sklo přes displej. Nicméně, při objednávání jsem si vybral verzi s 256GB úložištěm za zhruba 15 tis. Kč. Chvíli jsem váhal nad 512GB verzí, která by měla být rychlejší, ale upřímně, moc to nepoznáte, hry se načítají svižně a rychle i tak. Doma jsem ještě našel nepoužívanou 256GB micro SDXC kartu (původně byla ve Switchi, než jsem upgradoval na 512GB (která je stejně malá)) a pro tuto chvíli, než si objednám 1TB kartu, jsem ji dal do zařízení. Mimochodem, všímáte si, že jen zakoupením Decku to nekončí? Kartu potřebujete (další 4tis Kč minimálně). Když jsem se třeba díval na velikost Assassina Valhally na Steamu, která chce pro instalaci 159GB, říkal jsem si, že i ta 1TB karta bude za chvíli málo. A pak je tu Steam Dock. Dokovací “stanice” pro Deck. Pokud chcete zařízení připojit na televizi a hrát na ní, budete to potřebovat. Kromě napájení a HDMI/Display portu má navíc tři USB sloty a zdířku na internetový kabel. Údajně pak bude možné hrát až ve 4K podle televize/monitoru, ale otázka je na náročnost hry, jestli ji vůbec v této kvalitě někdo na Decku spustí. A to nemluvím o tom, že cena tohoto zařízení je stanovená na 99€. No nic, stejně si to koupím…

A jaké jsou dojmy z prvních 50 hodin hraní? Nebudu zdržovat, jsou skvělé. První věcí, které si všimnete, jsou ovládací páčky a tlačítka. Pokud máte zkušenost s ovladačem pro Xbox One, je tu stejné rozložení tlačítek. Rozmístění XYAB tlačítek je stejné jako u Xboxu, tlačítka L2 a R2 nejsou digitální jako v případě Switche, ale mají odezvu, která se projeví užitečná například při hraní závodních her. Nově tu jsou ještě tlačítka L4, L5 a R4, R5 na zadní straně gripu. Tyto jsem ještě nepotřeboval vyzkoušet, resp. neměl jsem je zatím v žádné hře namapované, ale ergonomicky mi tam sedí. Pokud člověk překousne dotykový panel na zadní straně PS Vita, tohle mu přijde jako procházka růžovým sadem. Feedback tu je, navíc je v základu diskrétní a jemný. Jestli se dá upravit jeho síla, to jsem zatím nehledal. Rozhodně zpestření oproti několikrát zmiňované konzoli od Nintenda. Dále tu máme šipky na levé straně zařízení a dva touchpady na každé straně. Ten vpravo budete určitě využívat, ve hrách je to klasická myš. Dokonce i nějakou odezvu to má, jen jsem ji zatím nedokázal specifikovat. Respektive, proč tam je a proč někdy je a někdy ne. Pak tu samozřejmě nechybí tlačítko STEAM pro návrat do systému, nebo v kombinaci třeba s R1 snímá obrazovku, s tlačítkem X vyvolá klávesnici atd. Na opačné straně konzole je pak podobné tlačítko, které jsem snad dodnes nepoužil. Obrazovka je dotyková LCD, která má 7 palců (Switch má 6,2 a OLED 7 palců), vše funguje svižně a rychle na ovládání, nicméně osobně se budu bát používat konzoli pod letním sluncem. Nejdražší verze má v displeji ještě filtr, ale tuto verzi nemám. Ozvučení je kvalitní, stejně ale pro lepší zážitek připojte bluetooth sluchátka. Wifi připojení je tu velice rychlé, Deck pracuje na 2,4 i 5 Ghz pásmu. Osobně jsem se tak setkal s podobnou stahovací rychlostí, jako na stolním PC (35 Mb). Jediné, co bych handheldu vytknul, je jeho váha a výdrž baterie. A možná ještě chlazení. Během hraní graficky náročnější hry (např. Call of Cthulhu nebo Assassin’s Creed Origins) slyšíte prakticky celou dobu hučení ventilátoru a baterie se vybije cca za 2,5 hodiny. Méně náročné hry samozřejmě vydrží déle, udává se doba až 5 hodin. A teď se podíváme na software.

Nebudu zabíhat do technických parametrů, ale vezmu to jako běžný uživatel, který je zvyklý na klasický Steam. Verze v Decku je podobná, má všechny funkce, jen některé musíte náročněji hledat. Třeba aktivita přátel je na domovské stránce a do svého profilu musíte přes ikonku svého profilu. Nemluvě o peněžence nebo seznamu přání. Budete chvíli tápat, pokud používáte standardní verzi v PC. Dokonce ani mobilní verze nebo Big Picture vám moc nepomůže. Na druhou stranu to chce trochu zkušeností a zanedlouho budete vědět, kam sáhnout. A stejně nejvíce času strávíte v Knihovně, která je rozdělená na několik záložek. “Ideální pro Deck” je už podle názvu záložka, kde jsou hry z vašeho seznamu, které mají plnou podporu Decku. Je super, že tady i v Obchodě vidíte u ikonek hry ukazatel podpory Decku. Ten je rozdělený na čtyři barvy – Zelená je plná podpora, žlutá je částečná, kdy třeba musíte vyvolat klávesnici nebo použít myš. Přerušované kolečko místo barevné ikonky znamená, že se ta hra zatím nevyzkoušela a plné kolečko znamená, že hra nemá podporu. Což ale nemusí nic znamenat. Osobně mám takto vyzkoušeno už dost her a ta podpora tam je. Například u WRC 8 mám odehráno už skoro 10 hodin a zatím jsem se nesetkal s nějakou chybou ve hře. Na druhou stranu třeba Batman Arkham Assylum opravdu nejde spustit. Nejlepší je to opravdu vyzkoušet. A nemusím říkat, že se knihovna Steamu stále aktualizuje a více her dostává podporu. Vrátím se ale ke Knihovně. Kromě plně optimalizovaných her tu máme samozřejmě Všechny hry, Nainstalované nebo třeba seznamy, pokud jste si jako já ve Steamu vytvořili složky, kam dáváte více stejných her (například u mě několikrát zmiňovaná série WRC). Pokud jste někdy ovládali nějaký shop (Xbox, PSN) na ovladači, i tady to pro vás bude intuitivní a vesměs hned budete vědět, kam sáhnout a co zmáčknout.

V druhé části článku se zaměřím primárně na hry, které jsem na Decku zkoušel. Těch her postupně přibývá, takže už to vydá na samostatnou část. Tady bych chtěl ještě shrnout mé první dojmy. Pokud nechcete pořád jenom sedět u počítače, hrajete i konzolové hry a máte obsáhlejší knihovnu her, je pro vás Steam Deck povinnost. Skvělá konzole do rukou, která se příjemně drží, spustí většinu vašich her a věřím, že si najde do budoucna i další využití (například Game Pass od Microsoftu). Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, malé základní uložiště a absence dokovací stanice, za které dáte dalších skoro 7tis. Kč. Dále větší váha, jen LCD obrazovka a menší výdrž baterie, když hrajete náročnější hru. Pak už záleží jen na vás, na jakou stranu se přikloníte.

Steam Deck

Zveřejnit odpověď