The Bureau – XCOM Declassified

Tak tohle se mi už dlouho nestalo. Dlouho jsem nepsal článek na hru, kterou jsem ještě nedohrál. Bohužel ale tuším, že už se k ní nikdy nevrátím, takže se musím podělit o zážitky z tohoto zatím tříhodinového zážitku.

Sérii X-Com hraju od vydání prvního UFO: Enemy Unknown, přes UFO hry od českého Altairu, po novodobé remaky, jako je XCOM. Samozřejmě jsem vynechal takové ty odbočky, jako je Interceptor, kdy létáte ve vesmíru. Možná proto jsem se měl vyhnout i této hře.

Jsou 60. léta v USA, pokračuje studená válka a na Zem zaútočí šmejdi z vesmíru. Shodou okolností se zachráníte a úplně náhodou jste bývalé agentské eso ze CIA. Emzáků je všude okolo vás víc a víc, takže se vydáte vyhledat pomoc u armády, která vás zavede na tajné místo, kde je základna, která měla sloužit původně proti rusákům, ale to nevadí, v tomto případě se to dá taky využít. Vy tedy zjistíte, že jste byli vybráni do speciálního týmu, který je bude likvidovat. Nebo budete někoho zachraňovat. A tak podobně.

Nechápejte mě dobře, v tomto případě bych normálně skákal blahem až do stropu, vždyť to zní jako remake staré dobré UFO jedničky, tak kde je problém? Není ve stylizaci, protože šedesátky ve hře působí celkem dobře. Ale ve všem ostatním. Hru ovládáte úplně stejně jako Mass Effect. Popravdě řečeno, několikrát se mi stalo, jako bych byl v té hře. Mimozemšťané jsou podobní emzácké rase z ME, vy máte pohled ze třetí osoby, musíte se krýt za věci, máte parťáky, kteří jsou ale neskutečně hloupí, že jim musíte zadávat úkoly, aby vůbec něco udělali samostatně. Tady si dovolím vsuvku, ty povely jim dávat nemusíte, osobně jsem je používal jenom, aby mě vyléčili, zbytek jsem si zařídil sám. Sbíráte zkušenosti zabíjením, levelujete postavu, atd. Ta je mimochodem velice nezajímavá a tak drsná, že by jí i Chuck Norris záviděl.

Příběh je klišé, ale do světa X-COM nebo XCOM nebo jak si to každý pojmenovává, to zapadá, takže mi to osobně ani nevadí, dokonce jsou tam i třeba ufoni, kteří vypadají jako olejová skvrna a jsou proto zajímaví. Na druhou stranu z původních emzáků tam poznáte jenom Sektany, zbytek tak nějak tušíte, popřípadě si to zjistíte z trofejí. Popravdě řečeno, nebýt těch známých mimozemšťanů, říkal jsem si občas, že je hra podobná ještě jedné skvělé hře, tentokráte FPS. Resistance. Bohužel i tady by srovnání dopadlo pro Bureau hodně zle.

Jak jsem říkal, ke hře už se nejspíše nevrátím. Proč? Vždyť to zatím nevypadá tak strašně. No jo, ale stále to je levná kopie Mass Effectu nebo Resistance, která postrádá originalitu, něco speciálního, kvůli čemu bych pokračoval v hraní. A jelikož je toho na PSN nebo v JRC ještě spousta, tak nevím, proč bych se měl s něčím takovým zdržovat delší dobu.

Shrnutí: Jedna z her, které pro mě postrádají důvod dalšího hraní. Hry, které by mohly být pro Bureau předlohou (Mass Effect, Resistance), jsou stále zábavnější.

Hodnocení: 6/10

maxresdefault maxresdefault2 maxresdefault3

 

Zveřejnit odpověď