Tales from the Borderlands

Série se nám před nějakou dobou uzavřela, je čas na rekapitulaci. Přiznám se, že jsem se ke hře původně stavěl hodně skepticky, přeci jenom se mi herní FPS série Borderlands sice líbila, ale na druhou stranu byla na můj vkus hrani taková nemastná, neslaná. Proto jsem se ke hře dostal až pár dní před vydáním poslední epizody. Udělal jsem dobře. A vzhledem k tomu, že pochvalné články na TFB můžete najít na každém kroku, dokonce i kolega Lordhell jeden má (což beru jako jeho celoživotní výkon :P), pokusím se tu v krátkosti shrnout ty hlavní důvody pro to, proč byste tomu měli dát šanci i přesto, že nefandíte žánru interaktivních her.

Co si pamatuju, měl jsem na hry od Telltale Games rozporuplné názory. První díl Sama a Maxe byl super, další už mě moc nebavily. Tales from Monkey Island mě zatím minul, stejně jako Wallace & Gromit. Na druhou stranu jsem byl natěšen na Back to the Future, který mě taky po prvním díle zklamalo. Ale pak mě zase překvapil Jurassic Park. No a pak přišel Walking Dead, který byl naprosto úžasný. Poté tu byl Wolf Among Us, který byl sice super, protože vycházel ze skvělé komiksové série Mýty, ale nesplnil moje očekávání. Walking Dead S2, bylo taky super a Game of Thrones bylo sice moc ukecané a bez sexu, ale taky super. A pak tu bylo Tales from Borderlands. Popravdě řečeno, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Na trailery se už moc nekoukám, stejně mi toho o hře moc neřeknou, ale i tak jsem to risknul.

A udělal jsem opravdu dobře, protože TFB je pro mě a pro mnohé další tou nejlepší hrou, co Telltale dosud vytvořili. Sci-fi komedie s westernovým nádechem s poutavým příběhem, uvěřitelnými a do hloubky propracovanými postavami tomu dávají za pravdu. Ne nadarmo mi ten svět připomíná sérii Firefly, která je dodnes řazená mezi kultovní seriály. Ale řekneme si něco k příběhu. Ten se odehrává nějakou dobu po událostech Borderlands 2, ale vy tu sérii nepotřebujete znát. Stačí vám vědět, co je to Pandora, co jsou to Vault hunteři a kdo je to Handsome Jack, který zde i přesto, že je mrtvý, hraje velkou roli. Pak tu máme samozřejmě nějaké ty roboty a máme tu skoro Star Wars hru, která je v případě TFB propracovanější. Více vám k tomu neřeknu, vychutnejte si to sami, stojí to za to. A už jsem zmínil postavy, které tu jsou výborné. Hlavní hrdiny tu jsou Rhys a Fiona, za které střídate ovládání a spoustu dalších více či méně důležitých postav. Každá má svou minulost, osobnost i pohnutky, které je dělají uvěřitelnými a díky tomu si je můžete zamilovat. Třeba Sashu. Nebo Jacka.

Zpracování je stejné jako u předchozích her. Nečekejte tu žádné změny, proč měnit něco, co léta bezproblémově funguje. Ale zase to není na škodu. Hlavním základem této hry je její příběh. Pokud si ho chcete vychutnat se vším všudy, musíte oželet nějaké věci okolo. Díky tomu tak máte pocit, že sledujete nějaký film, do kterého občas můžete zasáhnout. V případě již zmiňovaného Sama a Maxe to bylo na škodu, ale zhruba od Jurského parku to tvůrci pilovali víc a víc, až je to v TFB přivedeno do nejlepší podoby. Třeba ve Walking Deadu jsou místa, kdy ovládáte Leeho a chodíte s ním, spíše na škodu, protože to ubíjí na atmosféře. Tady je takových situací méně a jsou lépe zakombinovány do příběhu.

O této hře by šlo napsat ještě spousta řádků, ale nic se nevyrovná zážitku ze hry. Takže si hru kupte a vyzkoušejte si jí, pokud máte alespoň trochu rádi adventurky se silným příběhem, nebo se chcete dobře bavit, je tohle ta nejlepší volba.

Hodnocení: 10/10

 

3 2 1

4 comments

  1. Borderlands bylo dost fajn – co se týče hratelnosti, jinak co se týče příběhu a tak, tak tady to bylo dost ubohý, proto jsem nedokázal chápat, jak může tohle fungovat, no i tak přiznávám, že v tom Hyperion a dalších frakcí mám stejně totální bordel. Holt ten lore ještě neni moc vymakanej :D.
    Celoživotní výkon? Teď nevím přesně, co máš na mysli :).
    Moc pěkná recenze, ale chybí mi přiznání o pláči xD.

Zveřejnit odpověď