Pokémon 6 – Y

Šestá generace Pokémonů je zároveň i první hra na novou sérii přenosných konzolí od Nintenda, na 2DS/3DS. Od předchozího dílu nás dělí tři roky (přesněji rok od Black/White 2 verze) a tak se podíváme na to, co nás čeká, pokud se do hry ponoříte.

Když zatím přehlédneme nový grafický kabátek, máme tu zbrusu nové území jménem Kalos, inspirované francouzskou krajinou, včetně Eiffelovy věže, na kterém budete moct dělat to, co vás bavilo v každém díle. Chodit, běhat, rychle se pohybovat (v tomto případě na bruslích), plnit různé menší úkoly, sbírat věci a hlavně chytat Pokémony a bojovat s nimi. To je vlastně celá podstata této série.

Pokud je tato hra vašim prvním vstupem do světa Pokémonů, nemusíte se ničeho obávat a věřte tomu, že za krátkou dobu dostanete ovládání hry pevně do svých rukou a zanedlouho už budete hrát a poznávat příšerky jako starý profík. Hra vás totiž doslova vede za ručičku a snaží se vám pobyt v Kalosu co nejvíce zpříjemit a zjednodušit. To je sice dvousečná zbraň, protože se zjednodušením jde ruku v ruce i znechucení u starých profíků, kteří pamatují hraní Yellow verze, která na dnešní poměry je už neskutečně složitá na ovládání i na herní mechanismy. Co si pod tím má člověk představit? Nestane se vám, že byste ve hře bloudili. Vesměs je tam jen jedna cesta, kterou se ubíráte za svým snem stát se nejlepším trenérem Pokémonů a vy se jí držíte. Cestou chytáte nové a nové příšerky, které postupně zdokonalujete soubojem s jinými trenéry, nebo s jinými divokými Pokémony. Nedlouho po opuštění rodného města však dostanete věcičku Exp All, která dává zkušenostní body i ostatním příšerkám, které máte v zásobě, ale zrovna s nimi nehrajete. Na jednu stranu dobrá věc, na druhou stranu se tím ubírá na obtížnosti a herní době.

Již jsem zmiňoval nějaké trenéry a divoké Pokémony atd. Uvedu na pravou míru. Vy jste klukem/holkou ve světě, které obývají příšerky známé jako Pokémoni. Tyto příšerky se v přírodě nachází jako běžná zvířátka, nicméně mají velkou zálibu v bojování. Když se rozhodnete věnovat tomuto bojování, stává se z vás trenér, který se musí vydat na cestu po celém regionu, aby trénoval své svěřence, které cestou pochytá a spolu s nimi vyhrál v místních bojových halách zápasy s trenéry, kteří mají tyto haly na starosti. Těmi jsou většinou nejsilnější trenéři těchto měst. Spoustu trenérů samozřejmě potkáte i během vašeho putování regionem, nicméně jejich síla je menší. Pokud však porazíte všech osm halových trenérů, odemkne se vám přístup do ligy, ve které narazíte na nejsilnější trenéry tohoto regionu v čele s mistrem, kterého musíte porazit.

Hlavní úkol je vám jasný, nicméně během vašeho putování narazíte na spoustu vedlejších úkolů. Ať už to je záchrana světa před týmem Flare, nebo detektivní úkoly v hlavním městě, nebo hledání legendárních Pokémonů, kteří jsou však dostupní až poté, co se stanete novým mistrem. Takže stejně jako třeba ve hře World of Warcraft, i tady začíná ta správná výzva až po dosažení hlavního cíle.

Proč tu zmiňuji WoWko? Protože ve hře je jeden velký aspekt, který ze hry dělá legendu. Již za starých časů jste si mohli propojit stařičké Game Boye kabelem a bojovat s reálným kamarádem. Moderní doba však přináší moderní technologie. Takže tu máme Wifi a Internet. A věřte tomu, že tahle hra je s kamarádem ještě lepší.

A tím jsem se konečně dostal k technologické části hry. Y/X verze konečně dostala nový grafický kabátek, takže přešla kompletně do 3D zobrazení. Už se tak nejedná o izometrické zobrazení používané třeba v sérii Final Fantasy, ale máme tu už změny pohledů kamer, dynamické pohyby a další vymoženosti. Neříkám, že se jedná o výbornou věc, má to samozřejmě své mouchy třeba v hlavním městě, nicméně rozhodně hra vypadá poutavěji. Síťové hrátky jsem již zmiňoval a po zvukové stránce je hra taky velice dobrá a hudba tak ani po šedesáti odehraných hodinách neomrzí, nebo se nezprotiví.

Shrnutí: Ne všechno zjednodušení je pro dobro věci. Ano, moderní hráč chce rychle hrát a chce si hru užívat co nejdříve se vším všudy. Ale pro veterána série je to spíše na škodu.

Hodnocení: 9/10

 

6G 01 6G 02 6G 03 6G 04 6G 05 6G 06

 


 

Zveřejnit odpověď