Forza Horizon 1

Konečně jsem pokořil mou TOP hru ze série, která mě přesvědčila koupit starou X360. Se sérií Forza jsem se setkal ve free podobě APEX, která je v době psaní tohoto článku volně stažitelná na Storu Microsoftu pro Windows 10 a přiznám se, že jsem jí podlehl. Ta hra je skvělá i přesto, že obsahuje zlomek toho, co obsahuje plná verze Forza Motorsport 6. Nicméně po nějaké době Microsoft vydal na PC i demo hry Forza Horizon 3, která mě nadchla ještě více. A od toho byl už jen krůček k tomu, abych si koupil Xbox 360 spolu se hrou Forza Horizon 1. Abych jezdil chronologicky.

Vítejte v Coloradu, území, kde se koná první festival Horizon, na kterém se kromě stálých hvězd účastníte i vy, jako nováček. A samozřejmě je vašim cílem být nejlepším řidičem celého festivalu. Toho docílíte tak, že budete vyhrávat jeden závod za druhým a budete sbírat reputaci. A budete vyhrávat peníze. Za ty si koupíte nová rychlejší auta. Ta si budete upgradovat, abyste s nimi mohli vyhrávat další a další a další závody. A takhle pořád dokolečka.

Na papíře to sice zní nudně a nezáživně, ale v reálu se opravdu jedná o jednu z nejlepších závodních her, které jsem kdy hrál. Představte si obrovské území, kde můžete jezdit jak chcete a kudy chcete a představte si systém, kdy dostáváte barevné pásky podle toho, jak postupujete hrou. Každá páska přináší nové závody, které musíte vyhrát a následně porazit jednoho z bossů ve finálním závodu. Poté následuje festivalový závod, kdy třeba musíte jet rychleji než akrobatické letadlo a tak podobně. Závodu je hodně, nemusíte se bát, že hru hned dohrajete. Počítejte s herní dobou jako dvě NFS hry dohromady. Tomu pomáhá i hledání bonusových cedulí, nebo historických aut po celé mapě. Něco jako mají GTA hry.

Po technické stránce se jedná i v dnešní době o velice zajímavý kousek. Grafika X360 sice není nablýskaná jako třeba na XONE, ale vše je propracované do nejmenších detailů a to včetně okolí. Jízdní vlastnosti jsou u různých druh aut rozdílné, fyzika tu taky nějak funguje. Hlavně ale nečekejte simulaci, jedná se pouze o klasickou arkádu ve stylu zmiňované NFS série, která je ale vyladěná a hlavně povedená.

V rámci zpětné kompatibility si hru můžete zahrát i dnes na XONE, pokud už nevlastníte X360. A opravdu ji doporučuju, tahle hra vás bude dlouho bavit…

Hodnocení: 9/10

 

Zveřejnit odpověď