Persona 4 Golden

Opravdu dlouho jsem nehrál hru na handheld, která by mě tak nadchnla a navíc mě ještě donutila přemýšlet. Možná tak Pokémoni, ale to je trochu jiný styl hraní. Ale zpět k Personě. Přiznám se bez mučení, že o této sérii jsem se dozvěděl až s tímto dílem. Dříve jsem o ní maximálně tak slyšel. Jenže pak jsem si pln nadějí a očekávání pořídil Playstation Vita a zjistil, že tu nejsou žádné pořádné hry. A při nějaké zajímavé slevové akci jsem jí dal šanci. A i přesto trvalo dlouhou dobu, než jsem se odhodlal k hraní.

Příběh hry je zvláštní. Vy jste studentem, který bude trávit rok na místní vesnické škole. Budete bydlet se svým strýčkem, policejním detektivem a jeho dcerou a budete poznávat nové přátele. A budete chodit do školy, studovat a pracovat. Jo a taky budete řešit případ, kdy se během tajuplné mlhy ztrácí lidé a později se najdou mrtví. A taky se podíváte do světa v televizi, kde poznáte podivnou postavu jménem Teddie. Tam budete ničit nebezpečné stíny a vám tomu budou pomáhat kromě přátel i vaše ztělesně osobnosti, Persony. Ty vám propůjčí schopnosti během soubojů a můžete je vyvolat v rámci speciálních útoků.

Když pobíháte po městě, prakticky se pouze připravujete na svět v televizi. Tam bojujete, nabíráte zkušenosti a používáte věci z reálného světa. Styl ovládání a souboje dají připomenout starším dílům Final Fantasy (turn-based souboje, pohyb po lokacích jako third person view…), zbytek hry zase připomíná japonské vizuální novely. Na první pohled sice zmatek, na druhou stranu vám to tak nějak k té hře sedí a po několika hodinách si budete říkat, že to je normální.

Ovládání hry na Vitě je bez problémů, jediný problém vidím se světlostí displeje. Velká část hry je tmavá a ve dne to prostě nejde pořádně vidět. Ale to je problém, se kterým se muselo počítat. Celková atmosféra hry je výborná. Alespoň poté, co pochopíte základní pravidla hry a její techniky. Pokud jste nováčkem v sérii, jako jsem byl v době hraní já, tak vám to bude nějakou dobu trvat, ale odměna je velká. Zážitek ze hry je k nezaplacení. A i když bych o hře mohl psát ještě hodně dlouho, nejlepší je vyzkoušet si jí. Opravdu, nebudete toho litovat.

Hodnocení: 9/10

Zveřejnit odpověď