WRC 5

Jsem geek. Mám rád veškeré ty technologické blbůstky, ale hlavně mám rád vše, na čem se dá hrát. Proto mám ještě někde doma PSP, Game Boy Advance, 3DS a mimo dalších věcí i Playstation Vita. Ve své době výborná věc s obrovským potenciálem. S velice nenaplněným potenciálem. Pokud Sony udělalo někde chybu, rozhodně s podporou této konzole. Na to, že měla podobný výkon jako v té době aktuální PS3, se s ní dala udělat spousta věcí. Od konverze her z PS3, přes cross-play a další podobné vymoženosti. Bohužel tomu tak nebylo. Sony se vykašlalo na podporu, vyšlo jen pár exkluzivních her, pár her pro obě platformy a to je tak vše. PS4 alespoň umožňovala remote play, který byl celkem zmatený díky dotykovým panelům.

A oslím můstkem se dostáváme k této hře. Jak jsem zmiňoval, na Vitu vycházelo několik druhů her, hlavně v její konečné fázi existence. Buď to byly indie hry, nebo odnože her z “velkých” konzolí. A jednou za čas tu byla perla jako Persona 4. WRC 5 patří bohužel do té kategorie předělávek. Tedy, WRC 4 byla předělávka, ale WRC 5 je pouze něco. Něco, co ani nemělo vzniknout. Přitom to vše začalo tak slibně. Rally je můj nejoblíbenější sport. Nádherná vytuněná auta, při jízdě záleží na dovednostech a umění řidiče a samozřejmě tu je rozmanitost prostředí. A to všechno v této hře nečekejte.

Začneme tam, co vidíme jako první. Grafika. Jak už jsem psal v článku o WRC 5 na PS4, hru dostalo po prvních hrozných dílech jiné studio a Mileston tak mohl jít prznit jinou značku spojenou s rally. Na PS4 engine vypadal celkem solidně, ale na Vitě je to katastrofa. Auta jsou sice po vizuální stránce zpracovaná v pořádku, ale prostředí ani omylem. Pamatujete si na staré FPS hry jako Flashpoint? Tak i ty měly kvalitnější mapy. Nebýt popisku při načítání nové velké ceny, nepoznal bych ani, kde závodím. Zhruba 90% map je identických a rozdíly tak jsou minimální. Nebudu se teď bavit o Monte Carlu, Švédsku nebo Walesu, ale zbytek se liší jen přidáním několika málo textur okolo trati. Zbytek je stejný. O přírodě se tu nedá mluvit, silnice jsou strašně široké, takže výzva je minimální. Poté, co jsem si zahrál několik prvních závodů, jsem usoudil, že se snad vrátím k předchozímu dílu, na který se alespoň dalo trochu dívat. Jako příklad přikládám jedno video z gameplaye, co jsem našel na YouTubu.

Bohužel ani technické zpracování hru nezachraňuje. Zvuk je mizerný, ve hře občas mizí polygony třeba ze silnice, jednou za čas se zaseknete o neexistující překážku, i když jedete jako noob, stejně vyhrajete s náskokem 0,1s, stále se tu auto restartuje náhodně (jednou poté, co jsem polovinou vozu mimo trať, jindy mi dovolí ujet po louce několik vteřin), keře jednou přejedete a jednou si o ně rozbijete auto, někdy jedete po rovince a najednou glitch a máte zničený a odpadlý zadní spojler, v první RZ si poškodíte přední spojler, upadne vám a hned v další RZ ho máte na startu znovu, rozjedete se a hned vám upadne… A takhle bych tu ty chyby mohl jmenovat ještě dlouho. Potíž je ale v tom, že některé tyto problémy jsou i ve “velké” verzi na PC/PS4. A vrchol je asi ten, že když už jsem se pracně probojoval z J-WRC a WRC-2 do klasické WRC soutěže, spustil jsem Rally Monte Carlo, tak jsem vyhrál první závod a při načítání druhého závodu mi hra pokaždé spadne do systému. Tím pádem je to už nehratelné a v tuto chvíli bych musel spustit kariéru znovu (NE), nebo hru smazat a už se k ní nikdy nevracet.

A stejně jako u předchozí hry, zase tu je to ALE. Opět se jedná o jedny z minima závodních her. A opět vás to i přes těch milion chyb bude nějakou dobu bavit. Uznávám ale, že WRC 4 byl na této konzoli lepší. A je to celkem smutné, když si vezmu, že tahle hra vyšla dlouho po hrách jako Uncharted, Assassin’s Creed Liberation nebo Killzone a její kvalita je opravdu mizerná. Takže jediné body ode mě WRC 5 získává akorát za to, že je přenositelná a za svou odvahu.

Hodnocení: 3/10

Zveřejnit odpověď