WRC 6

Jsou hry, které byste měli hrát postupně a ne přeskakovat ročníky a pak se k nim vracet. U některých her (NHL) to nevadí, v případě WRC série to ale je důležité. Protože se vám pak tu hru nebude chtít hrát. Poté, co jsem totiž dohrál WRC 7, všiml jsem si, že předchozí díl jsem nedohrál. A jelikož jsem tu nedávno psal o WRC 5, čekal jsem, že se Kylotonn poučí ze svých chyb a svou první hru na PS4 (pětka bylo pouze takové něco, co vyšlo i na předchozí generaci konzolí), náležitě vylepší. Bohužel se tak nestalo. Tedy, částečně ano, ale ne tak, jak bych čekal a hlavně jsem čekal změny, které přinesl až sedmý díl. A už jsme u toho srovnávání. Proto se to má hrát postupně.

První věc, čeho si ve hře všimnete, je menu. Tam přibyly nové dlaždice, které vám třeba ukazují statistiku (mimochodem, za toto tvůrce chválím), nové položky pro DLC a extra věci. Tato část je zajímavá. Zatímco rychlé statistiky vám ukazují, kolik kilometrů jste napříč celou hrou ujeli, tak v Extra položce máte veškeré statistiky. A to už je super. Kilometry na šotolině, na asfaltu nebo sněhu, počet skoků, nejčastější auto, erzeta nebo spousta dalších věcí vypadá opravdu dobře. Designově se ale menu neliší od minulého dílu. Dokonce i barvy a načítací okna jsou stejná. Z dalších možností na výběr tu pak je sólo hraní nebo multiplayer. Na ten již nejsou aktivní servery, takže stejně většina z hráčů zamíří do single hraní. Opět tu máte kariéru nebo časovky. Osobně hraju hlavně kariéru, takže vzhůru k jízdě a hezky od začátku v Junior WRC.

Myslel jsem si, že jízdní model předchozího dílu byl strašný. Mýlil jsem se. První jízdy s Citroenem DS jsou neskutečně pomalé, auto působí těžkopádně a ovládání je tak obtížné. Než se vám dostane pod kůži, strávíte na prvních erzetách docela dost času, který můžete strávit jinde lépe a příjemněji. Třeba u zubaře. Člověk si pak řekne, už abych tu úvodní část měl za sebou, dostal Fabii a začal alespoň řádit ve WRC 2. Tady malá rada, když se vás hra zeptá, jestli už chcete sezónu ukončit, tak to udělejte. Já to neudělal a s Citroenem jsem tak musel absolvovat další 3 nebo 4 rally. A to opravdu nechcete. Pak jsem sice postoupil do WRC 2, ale i když jsem splnil všechny kritéria, stejně jsem nedostal Fabii na výběr, ale jen Fiestu. Nic proti ní nemám, ale jako správný čech prostě musím závodit ve škodovce, ne? Prý ne.

Zbytek je pak podobný. Jezdíte, vyhráváte, nervujete se. Oproti předchozímu dílu se zlepšily erzety, to ano. Nejen po vizuální stránce, která už je teď opravdu líbivá, ale i po technické. Při jízdě lesem máte pocit, že opravdu jezdíte lesem, jsou tu úzké cesty, které vám nedarují žádnou chybu, sníh vypadá a chová se jako sníh, celkové modely aut a jejich poškození taky vypadá dobře. Po grafické stránce už tu je celkem velký pokrok. Je tu ještě hodně místa k vylepšení, ale to přijde. Tady si každopádně nemůžu stěžovat. I když, možná bych měl jednu výtku, v základním nastavení je během hry “akční” kamera, která během smyku mění záběr na auto (fotka níže). Ze začátku to vypadá jako zajímavé vylepšení, ale po několika závodech už budete hledat, kde se to dá vypnout. Při větším úmyslném smyku ten úhel záběru utíká docela daleko a nadělá to tak více škody, než užitku.

Bohužel zbytek je stejný, jako předchozí díl. Prakticky se jedná o kopii 1:1. Kdybych tu hru kupoval v době vydání a dal za ní plnou částku, měl bych na ní jiný názor. S odstupem času a cenou kolem 200 Kč, mi to nevadí a dá se to akceptovat. Stejně jako již zmiňované NHL. Tam ale není progress skoro žádný.

Zvukovou stránku řešit nebudu. Auta stále připomínají rozzuřené vysavače, ale pokud si hru pustíte na 7.1 sluchátkách, tak vám to nebude vadit a naopak se vám to místy bude i líbit. Ale tady podle mě k žádnému zlepšení oproti předchozím dílům nedošlo.

WRC 6 je lepší, než WRC 5. Jde tu vidět, že hra je už primárně vyvíjená pro PS4/XONE generaci konzolí, takže si autoři mohli dovolit přidávat více věcí. Osobně jsem sice zastáncem toho, že pro mě byla nejlepší Rally série od Evolution Studia na PS2, která toho i přes technické parametry konzole nabídla více, než toho nabízí nové hry. Ale uvidíme, aktuálně nedávno vyšla WRC 9, tak až se k ní někdy dostaneme, třeba budeme příjemně překvapeni.

Hodnocení: 7/10

Zveřejnit odpověď