WRC 7

Hru jsem sice původně dohrál dříve, než WRC 6, ale s recenzí jsem si schválně nějakou dobu počkal. Pokud hrajete tuto sérii a po pátém díle (WRC 5) přejdete rovnou na sedmičku, je to obrovský skok. Navíc v případě, kdy k tomu hrajete na PS Vita ještě WRC 4. Grafický i hratelnostní skok je tu obrovský. Ale jaké jsou rozdíly proti šestce?

Ano, vím, že bych hry normálně neměl srovnávat, ale jsou tu série, které si o to přímo říkají. Jednak je to série NHL her a pak WRC (FIFA by sem samozřejmě spadala taky, ale tu nehraju, takže se mě netýká). V obou případech je stejný základ. Máte jednu jednu licenci a potřebujete z ní vyždímat, co nejvíce peněz. V praxi to pak znamená, že budete dělat stejné hry, kterým pouze změníte nějaké statistiky. Hru tak budete vydávat každý rok a ono se vám to zaplatí. Tak to alespoň je v případě NHL. U WRC to bylo stejné. První čtyři díly byly stejné. Pátý díl byl takový kočkopes a od šestky je to zase stejné, akorát vizuálně to lépe vypadá. A sedmička?

Ve srovnání s šestkou hra ušla po vizuální stránce zase nějaký ten kus dále. Bohužel to tak neplatí v menu, které je okopírované ze šestky. To sice je přehledné, čisté a všeříkající, ale stejné. Loadovací okna jsou opět skoro totožná těm už z pátého dílu, barevný styl taky. Člověk si tak začíná říkat, jaký díl to vlastně hraje. Ale pak přijde hra a vy na všechny neduhy zapomenete. Pryč je těžkopádnost aut z předchozího dílu, konečně začíná zábava. Hra je tak živější, akčnější a zábavnější. Až projdete první šikany, až si poprvé projedete začátku v krásném kontrolovaném smyku, konečně se budete cítit jako doma. Není to sice taková arkáda, jako je třeba série Dirt, ale ani to není obtížné jako Dirt Rally. Tohle je takový vyvážený střed, který vás prostě bude bavit.

Po zvukové stránce je to podle mého názoru stejné, jako v předchozích dílech, to se už asi nezmění. Tady se tvůrci z Kylotonnu hlavně zaměřili na hratelnost. Taky proto přiznávám, že se jedná o první hru série, ve které bych si dal i další sezónu. Jediné, co zamrzí, je to, že v době, kdy vyšla WRC 9, tak u WRC 7 už jsou vypnuté online servery a vy si tak můžete zahrát akorát split-screen. Což sice zamrzí, ale jelikož se dá hra na PS Store sehnat v balení s WRC 5 a 6 celkem za nějakých 200-250 Kč, tak to ani nevadí.

Osobně se mi hra líbila z celé série nejvíc. Vybalancovaná hratelnost, ještě lepší grafika, ale na druhou stranu systémy a vizuální styl mimo závody už od dob WRC 5. Pravda, trochu to zamrzí, ale to podstatné jsou tu závody, které jsou v pořádku. Už teď se těším na osmičku.

Hodnocení: 8/10

Zveřejnit odpověď