Assassin’s Creed 4: Black Flag

Po dlouhé době dohraná další hra z nekonečné série o Asasínech. Není to proto, že by mě hra nebavila, ale byla dlouhá a několikrát jsem jí začínal hrát od začátku na různých konzolích, než jsem ji dohrál na PS4. Tak se na ní pořádně podíváme.

Příběh jde trochu jiným směrem, než měly předchozí díly. V budoucnousti se už nesetkáme s Desmondem Milesem, protože jeho příběh se třetím dílem uzavřel. Abstergo se lehce změnilo a stalo se z nich vývojářské studio, které vytváří zážitky pro davy lidí. Nejedná se tak o hry nebo filmy, ale interaktivní zážitky, které vychází z DNA předchůdců a vy jste jedním z tvůrců/testerů, který se tam pohybuje z pohledu hlavní osoby. Kromě toho se samozřejmě podíváme do minulosti, konkrétně do 18. století, do zlatého věku pirátství v Karibiku. Zde budeme prožívat osudy Edwarda Kenwaye, dědy hlavního hrdiny Connora z Assassin’s Creed 3. Ten si plní sen být pirátem, mít vlastní loď (Kavku), vlastní posádku, která ho bude všude následovat a samozřejmě nabýt velkého bohatství. Má to ale háček, se kterým nepočítal. Dostal se totiž doprostřed konfliktu mezi asasíny a templáři. A vzhledem k tomu, že jednomu zběhlému asasínovi sebral oblečení a vydával se za něj, automaticky si znepřátelil templáře. A aby toho nebylo málo, musí založit pirátskou republiku a znemožnit templářům získat Observatoř, se kterou by ovládli moře a oceány.

Příběh je změna oproti klasickému příběhu ze dvojky, trojky nebo většiny dalších dílů, ale není to na škodu. Přináší to tím pádem oživení a společně s prostředím i velkou změnu do hry. Většinu času totiž budete brázdit vodu ve své lodi, přepadávat a drancovat ostatní lodě, hledat poklady na dně Karibského moře, dobývat pevnosti, plenit plantáže a spoustu dalších čínností. Budete toho dělat opravdu hodně a zabaví vás to na desítky hodin. Pokud tedy neprojdete jen příběhové úkoly. I tak se ale budete bavit. Třeba poznáváním krásných scenérií, procházkami džunglí nebo odkrýváním májských pokladů. Po grafické stránce je hra úžasná a oproti sterilním předchozím dílům, které se odehrávají ve velkých městech nebo v zasněženém lese, je to skvělé zpestření.

Jak už jsem se tu zmiňoval při recenzi na třetí díl, ta hra pro mě byla velkým zklamáním. Proto jsem ke hře přistupoval skepticky a nebyl jsem si jist, co mám vlastně očekávat. Musím říct, že aktuálně, kdy je na trhu už několik DLC pro Valhallu, je pro mě Black Flag stále tou nejlepší hrou série. Má charismatického hrdinu, příběh není stereotypní, prostředí je úžasné a i když jsem hru prošel asi jen na 70%, herní doba byla zhruba 35 hodin, což je velice dobré.

Za mě tedy nejlepší hra série, která sice nepřináší moc nového, ale to všechno, co má a co bylo v předchozích dílech, dovádí k dokonalosti. Pro mě tedy jasná volba i do budoucna.

Hodnocení: 10/10

Zveřejnit odpověď