Batman: The Enemy Within

Poté, co jsem před pár lety hrál a dohrál první díl Batmana od Telltale Studia na Playstationu 4, byl jsem velice příjemně překvapen a potěšen. Skvělý příběh, atmosféra a Batman. Hře jsem dal dokonce 9/10 a celkově jsem hru chválil. To bylo před třemi lety. Letos v dubnu jsem si tuto hru zopakoval na Xboxu One a nadšení ze mě už vyprchalo. To, co jsem na hře přehlížel, se najednou objevilo a k tomu všemu hrozné technické problémy, které hru degradovaly na nutné zlo. Tady už jsem ohodnotil 5/10 a to jsem byl ještě hodně schovívavý. A jelikož jsem nepoučitelný, koupil jsem si pokračování, takže se jdeme bavit…

Co se hry týče, navazuje na děj původní hry. Navíc se vám importují rozhodnutí z uložených pozic hry. Porazili jste Two-Face a Lady Arkham. John Doe je na svobodě. A na Gotham se blíží další katastrofy. Mluvím v množném čísle, protože tady se opravdu tvůrci řídili heslem “Pokračování musí být větší a lepší”. Takže po úvodní kapitole s Riddlerem se přidáte jako Bruce Wayne na stranu zla k Jokerovi, Harley Quinn, Banovi, Freezovi a hlavně budete spolupracovat s Amandou Wallerovou. Že nevíte, kdo to je? Ale no tak, zakladatelka Sebevražedného oddílu. S ní budete spolupracovat na případu, který může zlikvidovat celé město. Ale jste Batman, určitě na něco přijdete.

Musím uznat, že hraní Enemy Within je plynulejší a bez výrazných technických komplikací, jako měl předchozí díl. Má samozřejmě taky svoje mouchy, ale je jich méně. Stejně tak hluchá místa, kdy jako správný detektiv pátráte po důkazech a stopách. Těch je taky méně a jsou rychleji vyřešené. Na druhou stranu jsou tu jiná místa, která vám budou vadit. Například puzzle v Riddlerově skrýši. Tam jsem myslel, že zničím ovladač. Ale už jsem se uklidnil, takže je už vše v pořádku.

Vlastně není. Toto pokračování má vše, co jsem od hry chtěl, ale paradoxně mě vůbec nebavilo. Na jedno sezení jsem vždycky začal a dokončil jednu epizodu (to asi ani nemusím zmiňovat, že je hra na epizody, když je to od Telltalu, ne?), ale pokaždé to bylo z nutnosti. Ta hra mě už tentokrát nebavila. Batmana mám stále jako oblíbeného hrdinu, ale tím, jak se příběh odehrává v nějakém alternativním světě, tak se překopaly osudy postav a ty tak působí… no… podivně. To, že z Johna Doa se vyklube Joker, to není spoiler. To musí dojít každému, kdo vidí třeba jen jednu fotku ze hry. Ale jeho zrod je tu popsaný zvláštně, až neuvěřitelně. A to mi prostě k celému tomu batmanovskému vesmíru nesedí. Zpočátku se mi to líbilo, působilo to neotřepaně, ale po nějaké době se v tom plácáte a budete si spíš říkat: “Proč?”

Stejně tak zpracování. Souboje jsou sice lepší a akčnější, než v minulém díle, ale stále to tu bylo. A nejen tady, ale v dalších hrách stejných tvůrců. Upřímně mě mrzí, že zkrachovali a už nejsou, ale na druhou stranu, jsem docela rád, že to tak dopadlo, protože další stejné hry bych už nechtěl hrát. Takhle mi teď chybí jen poslední série Walking Dead, Monkey Island a pár dílů Sama a Maxe a mám klid.

Shrnutí je pro mě velice obtížné. Na jednu stranu se mi to líbilo. Přineslo to vše, co jsem chtěl. Na druhou stranu jsem to dohrál jen z povinnosti. Po grafické stránce to tu všechno bylo hodněkrát v různých hrách stejných tvůrců. Na druhou stranu tohle byla snad nejlépe optimalizovaná hra, kterou jsem od Telltalu hrál. Je to prostě těžké, ale pokud dám stranou osobní pocity, jedná se o zajímavou napínavou hru.

Hodnocení: 7/10

Zveřejnit odpověď