Re-Play aneb druhé hraní

To, že mám rád hry od dnes již bývalého studia Telltale, jsem tu psal již hodněkrát. Hry jako Tales from Borderlands, Walking Dead nebo Batman mají stále místo v mém hráčském srdci a jelikož si po nich občas postesknu, říkám si, že si je zase zahraju. Na PS4 je mám dohrané, tak je na řadě Xone a co bych to byl za člověka, abych se s vámi nepodělil o své dojmy z hraní?

Tales from the Borderlands – boží hra, podle mě nejlepší od Telltale. Mám dohráno na PS3, X360 a PS4. A proč? Ta hra má všechno. Je zábavná, nemá moc hluchých míst a hlavně má skvělé postavy, po kterých se vám občas zasteskne. Na konzolích od Sony je to lehký způsob, jak dostat platinovku, na xboxech zase maximální počet achievement pointů. Pokud byste měli hrát jen jednu hru od Telltalu, je to tahle. A ani nemusíte hrát původní Borderlands hry.

The Walking Dead – a tady je to složitější. Ve své době to byl blesk z čistého nebe. Silný atmosférický příběh, zajímavé postavy a napínavost. No jo, ale S1 vyšla před dlouhou dobou, S2 taky, S3 byla sice relativně nedávno, ale už to nebylo ono a S4 byla komplikovaná. S1 a S2 mám dohrané na PS3, PS4, Steamu, Vitě a mám rozehráno na XONE díky Game Passu. S3 a S4 zatím pouze na PS4. A popravdě řečeno, věřím tomu, že to je moje poslední hraní. To, co se mi dříve líbilo, teď mi vadí – hra má spoustu hluchých míst, kdy se nic neděje, hodně technických problémů (hlavně glitche a nesmyslné záseky) a pomalý způsob vyprávění. Pro člověka, který má přečtenou celou TWD ságu, to je sice must have, ale na druhou stranu, Telltale se na této hře učil, takže problémy tam prostě jsou. Další díly TWD her sice vyměnily hlavní postavu, ale Clementine mi nesedla tak, jako Lee.

Wolf Among Us – proč se to nejmenovalo vlastně Fables? Komiksová série byla super, tedy několik knih, pak její kvalita podle mě začala upadat, ale hra byla skvělá. Bigby byl úžasnou volbou, atmosféra krásně temná a detektivní, ale těch chyb… Třeba na PS Vitě jsem kvůli nim měl problém s dohráním. Dohráno tedy na PS3, Steamu a Vitě. Bohužel i přes kvalitní detektivní příběh bych to už nehrál.

Batman – na tuhle hru jsem se opravdu těšil a třeba na PS4 jsem ji dohrál prakticky jedním dechem. Teď ji mám rozehranou na XONE a už to není ono. Silný příběh zpomalují hluchá místa, kterými jsou paradoxně detektivní činnosti. A pokud víte, kdo je padouchem, už vás to tolik neláká k dohrání. Jednou stačí.

Game of Thrones – s touhle hrou jsem hodně bojoval. Ve své době jsem předlohu četl i sledoval, takže jsem věděl, do čeho jdu, ale výsledek byl pro mě tak trochu zklamání. Příběh se točil okolo rodu, který v předloze nebyl, občas se tam mihnuly známé postavy, ale toho textu. Ta hra je taaaak ukecaná, až to člověka odrazovalo od hraní. Proto mám dohráno zatím jen na PS3, kde hra měla hodně technických problémů a akce byly občas problematické na splnění. Na PS4 mám rozehráno, ale opravdu se mi do toho nechce…

Telltale vydal ještě několik herních sérií, jako třeba Sam & Max, Guardians of Galaxy nebo Tales from Monkey Island, ale kvalitou se nedostaly na úroveň výše jmenovaných. Bohužel všechny hry měly společné hlavní znaky: technické problémy (hlavně optimalizace, sekání se a grafické gliche), nevyváženost příběhu (hry založené na atmosféře a napětí mají spoustu hluchých míst, přílišná ukecanost) nebo ovládání (mačkání a pohyby tlačítek během akčních sekvencí). V kombinaci s tím, že všechny hry byly licencované a nic tak nebylo původního, dopadlo Telltale studio tak, jak dopadlo. Škoda, ta firma měla obrovský potenciál, ale bohužel zaspala dobu.

Zveřejnit odpověď